Gluteus Maximus adale fleplerinde anastomoz öncesinde gelişebilecek trombozda kullanılacak antitrombotik ilaçların etkinliklerinin araştırılması
An investigation about the most effective antithrombotic regime in preanastomosis period of Gluteus Maximus flaps.
- Tez No: 225094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ERTEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Flep, tromboz, heparin, DMAH, aspirin, Flap, thrombosis, heparin, LMWH, aspirin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Gluteus maksimus adale fleplerinde gelisebilecek erken dönemtromboza kullanılacak ilaçların etkisinin arastırılmasıGereç ve Yöntem: Çalısmada 45 adet Spraque Dawley cinsi erkek ratkullanıldı. Ortalama ağırlıkları 289 gr'dı. Ratlar 5'erli 9 gruba ayrıldı. Grubun birisham grubu olarak belirlendi ve hiçbir ilaç verilmedi. Diger gruplar SC heparin,SC DMAH, oral aspirin ve bunların iv heparinle kombinasyonları olarakbelirlendi. Sadece iv heparin ve heparinli mayi ile yıkamanın olduğu 2 grup dahaolusturuldu. Sham grubu hariç tüm gruplar cerrahi sırasında %10 heparinli mayiile yıkandı. Tüm flepler aynı cerrah tarafınadan ayrıldı. Alınan flepler %10 formoliçine konarak patoloji servisine ulastırıldı. Patolojik olarak kesitlerdetrombomodülin, fibrinojen ve vWf' ün boya tutulumlarına bakılarak olusantromboz değerlendirildi. Sonuçlar yüzdesel tanımlanarak istatiksel olarakdeğerlendirildi.Bulgular: ?mmünohistokimyasal olarak trombomodülin, fbrinojen vevWf'ındokudaki varlıkları incelendiğinde; hiç ilaç uygulanmayan grupta yaygıntromboz olusumu olduğu, tromboz riskininenaza indiren ilaç olarak SC heparinbulundu. SC DMAH, oral aspirin ve iv heparin ile kombinasyonlarında hafifyada orta derecede tromboz olusumu grüldüSonuç: SC heparin kullanımının fleplerde erken dönem tromboza karsıkullanılacak en iyi ilaç olduğu gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
Objectives: To see the effects of thromboprophylactic agentsin in early periodthrombosis of gluteus maximus muscle flaps.Materials and method: Fourty five male Sprague-Dawley rats mean weight289gr were assigned to 1 of 9 treatment groups. Every group had five rats. Thefirst one is the sham group; no agent was used. SC heparin, SC LMWH, oralaspirin and the combinations of these groups with iv heparin, only iv heparininjekted group and the last group; we didn?t give any thromboprophylactic agentbut washed the surgical area with isotonic % 10 heparined. Alsa the other eightgroup without sham were washed during the operation with this solution. Allflaps were elevated by the same surgion. After the elevating procedure the flapswere put in to the %10 formaldehyde solution and taken to the pathology labs.The presence of fibrinogen, vWf and the thrombomoduline was researched intothe flap tissues py pathologist. The result were evaluated by statistically.Results: According to the Immunohistochemical analysis; in the sham groupdiffuse thrombosis was seen. There was found the lowest thrombosis findings inSC Heparin group. A mild or moderate degree thrombosis were seen in the SCLMWH, oral aspirin or iv heparin used group.Conclusion: In this animal model, preoperative sc heparin treatment havefound a significant thrombroprophylactic effects when used individually but notin combination.