Stres inkontinans tedavisinde tensıon free vagınal tape (TVT) ve transobturator tape (TOT) operasyonlarının kısa dönemli sonuçlarının karşılaştırılması
Comparision of short term results of tension free vaginal tape (TVT) and transobturator tape (TOT) operations
- Tez No: 225172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans (SÜI), Tension-free vaginal tape (TVT), Transobturator tape (TOT), kısa dönem sonuçlar, komplikasyon, Stress urinary incontinence (SUI), Tension-free vaginal tape (TVT), Transobturator tape (TOT), short term efficacy, complication
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Stres üriner inkontinansın tedavisinde birçok cerrahi yöntem tanımlanmış olmasına rağmen halen bir altın standard yöntem belirlenememiştir. Bu çalışmanın amacı stres üriner inkontinansta kullanılan tension-free vaginal tape (TVT) ve transobturator tape (TOT) operasyonlarının kısa dönem sonuçlarını ve komplikasyonlarını karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Haziran 2006 ve Ekim 2007 tarihleri arasında kliniğimize başvuran 70 SÜİ veya MÜİ'lı hasta üzerinde yapıldı. 50 hastaya yalnız TOT veya TOT ile birlikte ek operasyonlar, 20 hastaya ise yalnız TVT veya TVT ile birlikte ek operasyonlar uygulandı. Demografik özellikler, fizik ve pelvik muayene, q tip, boney ve sistometri ve ultrason bulguları, hayat kalitesi formları, cerrahinin tip ve süresi, intraoperatif komplikasyonlar, preoperatif ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. Hastalar operasyonun birinci ve üçüncü ayında tekrar değerlendirildi. Sonuçlar student t-test ve eşleştirilmiş t-testi kullanılarak analiz edildi.Bulgular: Çalışmamızda TVT ve TOT operasyonlarının hiçbirinde intraoperatif komplikasyona rastlanmadı. Postoperatif erken dönemde her iki grupta da IIQ-7 ve UDI-6 hayat kalitesi formlarına göre belirgin düzelme tesbit edildi. TOT operasyonunun süresi TVT ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha kısaydı (p0.05).Sonuç: TVT ve TOT kısa dönem başarı ve komplikasyon oranları benzer olan stres üriner inkontinansın tedavisinde etkili yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Although there are many types of surgical proseduıres for stres urinary incontinence, the gold standard surgical prosedure is not certain yet. The aim of this study is to compare the short term efficacy and complications of tension free ?vaginal tape (TVT) and transobturator tape (TOT) used to treat female stres urinary incontinence.Materials and Methods: This study was performed on 70 patients admitted to our clinic with SUI or MUI between June 2006 and October 2007. 50 patients underwent a transobturator tape and 20 patients underwent a tension-free vaginal tape either alone or with other procedures. Demografic characteristics, physical and pelvic examination results, Q-tip and Boney tests, sistometry result, ultrasonography, quality of life questionnaires, type and duration of surgery, intraoperatif complications, preoperatif and postoperatif hematocrit values were recorded. The patients were evaluated in the first and third months of operation again. Results were evaluated statistically by using student t-test and paired t-test.Results: No intraoperatif complication was encountered with TVT and TOT operations in our study. By using IIQ-7 and UDI-6 forms, postoperatif improvement of symptoms were seen. Difference between the duration of TOT and TVT operations was statistically significant (p0.05).Conclusion: TVT and TOT are effective prosedures in the treatment of stres urinary incontinance with similar short term success and complication.