Gömülü üçüncü molar dişlerin cerrahi çekimi sonrası antienflamatuvar proflaksisi etkinliğinin akut faz reaksiyonu ile incelenmesi
Evaluation of anti ? inflammatory prophylaxis after impacted third molar surgery by acute phase reaction
  1. Tez No: 225356
  2. Yazar: MEHMET ATIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN OR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Acetaminophen, Akut faz reaksiyonu, CRP, Enflamasyon, ESH, Naproksen Sodyum. Üçüncü molar diş, Acetminophen, Acute phase reaction, CRP, ESR, Inflamation, Naproxen Sodium, Third molar tooth
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmanın amacı gömülü üçüncü molar dişlerin cerrahi çekimleri sonrası antienflamatuvar proflaksisi etkinliğinin; Naproksen Sodyum, Acetaminophen olmak üzere iki farklı proflaksi arasında akut faz reksiyonunun etkin parametrelerinden olan CRP ve ESH kullanılarak sayısal verilerle incelenmesidirÇalışma, gömülü 3. molar dişlerin cerrahi çekim endikasyonu ile başvuran 30 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya bilateral olarak simetrik gömülü, asemptomatik ve tam kemik retansiyonu bulunan hastalar kabul edildi. . 30 hastadan toplam 60 adet gömülü üçüncü molar diş çekildi. Hastalardan çekilen farklı 2 dişin; birinde naproksen sodyum, diğerinde acetaminophen proflaksisi uygulandı. Her iki diş operasyonunda da aynı antibiyotik ve oral irrigasyon verildi. Her diş için pre-op ve post-op 48. saatte 2 kez toplam 120 kan alınıp değerlendirildi. Alınan kanlardan biri ESH ölçümü, biri CRP ölçümü için kullanıldı. Postoperatif kontrole gelen hastalarda aynı zamanda klinik olarak ağrıya yönelik bulgular da değerlendirilmeye alındı, postoperatif 1,3 ve 7. günlerdeki ağrı şikayetleri VAS skalası kullanılarak kaydedildiNaproksen Sodyum profilaksisi ve Acetaminophen profilaksisi kullanılarak çekilen dişlerin CRP pre-op değerleri arasındaki farklar istatistiksel olarak önemsiz çıktı (p 0,427). Aynı şekilde CRP 3.gün değerleri arasındaki fark da istatistiksel olarak önemsiz çıktı (p 0,282Bu her iki bulgu ışığında bulunan CRP pre-op ve 3. gün değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz çıktı (p 0,274). Yine Naproksen Sodyum profilaksisi ve Acetaminophen profilaksisi kullanılarak çekilen dişlerin ESH pre-op değerleri arasındaki farklar, istatistiksel olarak önemsiz çıktı (p 0,503). Aynı şekilde ESH 3. gün değerleri arasındaki fark da istatistiksel olarak önemsiz çıktı (p 0,335). Bu her iki bulgu ışığında bulunan ESH pre-op ve 3. gün değerleri arasındaki farkta ise Acetaminophen kullanan gruptaki ESH değerleri farkının Naproksen Sodyum proflaksisiyle çekilen gruptakine göre daha düşük olduğu saptandı. Çıkan sonuç istatistiksel olarak önemli bulundu.İlk üç günde her iki proflaksinin antienflamatuvar etkisi CRP değerleri göz önüne alınınca hemen hemen aynı gözükmektedir.ESH değerleri arası farka bakılınca Acetaminophenin ESH değerini daha fazla düşürdüğü görülmektedir. ESH değerleri göz önüne alınınca Acetaminophen proflaksinin fark çok az olsa da istatistiksel olarak anlamlı çıktığı için daha yüksek anti-inflamatuvar özelliğe sahip çıktığı söylenebilir.Ağrı skalası sonucunda çıkan bulgularda 1. gün ağrı indekslerinde istatistiksel olarak çok belirgin bir fark göstermese de Naproksen Sodyum 1. gün ağrı etkinliğinin Acetaminophenin biraz daha iyi olduğu saptandı.3. gün ağrı skalası değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p 0,293).Ağrı skalasının 7. gün değerleri 0 olduğu için istatistiksel analize alınmamıştır.CRP ve ESH değerleri iki proflaksi arasında çok büyük farklar göstermese de, sonuçların sayısal ve somut verilerle gösterilebileceğini doğrulamıştır.Kullanılan her iki proflaksinin bu tür operasyonlar sonrası yeterli ve etkili analjezi ve antienflamatuvar etki gösterdiği çıkmıştır. Buna göre özellikle NSAİİ'lerin yan etkilerinden korkulan hastalarda analjezi ve antienflamatuvar etkinlik yönünden acetaminophen proflaksisinin güvenle kullanılabileceğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is, to compare the anti ? inflammatory prophylaxis activity, using CRP and ESR which are effective parameters of acute phase reaction, between Naproxen Sodium and Acetaminophen, after the surgical extraction of the impacted third molar teeth.The study is planed on 30 patients who applied with the indication of extraction of impacted third molar teeth. The patients who had asymptomatic and bilateral symmetrical impacted teeth with full bone retention were included to the study. So a total of 60 impacted third molar teeth were extracted. Naproxen sodium was applied to one of the group and acetaminophen to the other. The same antibiotic and oral irrigation was used for both of the groups.Following the pre-op and post-op 48.hour, 120 units of blood were derived and surveyed for 2 times. One of the blood samples was used for the ESR and the other for the CRP survey. The pain orienting findings of the patients were recorded by using VAS scale at the post-op 1st, 3rd and 7th.day.The differences between pre-op CRP values of Naproxen Sodium group and Acetaminophen group, were proved to be insignificant (p 0,427). Likewise the difference between the 3rd. day values of CRP were also proved to be statistically insignificant (p 0,282)As well as this the difference between pre-op and 3rd. day CRP values was statistically insignificant (p 0,274).Again, the pre-op ESR values of the teeth which were extracted by using Naproxen Sodium proflaksis and Acetaminophen proflaksis were statistically unimportant (p 0,503). Equally the differences between the ESR 3rd.day values were statistically unimportant ( p 0,335). In the difference between the pre-op ESR and the 3rd.day ESR which were gathered by the help of these two findings, the difference of ESR values of the group which used Acetaminophen were proved to be lower than the group for which Naproxen Sodium proflaksis were used in extraction. The result was considered to be important statistically.Considering the CRP values, anti ? inflammatory effect of both of the medications in the first three days, revealed to be equal.For the difference between the ESR values, it is obvious that Acetaminopen decreases the ESR value. Although the difference seemed to be small, it is statistically suggestive, therefore, it can be concluded that Acetaminophen has a higher anti ? inflammatory effect.Although there isn?t a statistically distinctive difference according to the VAS values, it can be concluded that Naproksen Sodium has a better analgesic efficiency at the first day.The VAS values at the third day were found to be statistically insignificant(p 0,293).Since the VAS values of the 7th. day revealed to be 0, they were not analized statistically.Although the CRP and ESR values of the two medications do not show very distinctive differences it is confirmed that the results can be showed by numerical and concrete datas.It can be concluded that after these kind of operations, the two medications which were used, displayed sufficient and satisfactory analgesic and anti ? inflammatory effect. Therefore we believe that, acetaminophen can be used because of its? analgesic and anti ? inflammatory efficiency on the patients who are feared to display the side effects of NSAID?s.