Kemikiçi defektlere uygulanan cerrahi tedavi sonrası oluşan iyileşmenin klinik ve farklı radyografik yöntemlerle değerlendirilmesi
Clinical and radiographic evaluation of bone healing following periodontal surgery in intrabony defects
  1. Tez No: 225508
  2. Yazar: BURCU KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALTAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ABM/P-15, periodontal rejenerasyon, kemikiçi defekt, subtraction radyografi, ABM/P-15, periodontal regeneration, intrabony defects, subtraction radiography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde, periodontal dokuların rejenerasyonuna yönelik olarak sıgır kökenli inorganik kemik matriksiyle (ABM) birlestirilmis sentetik hücre baglayıcı peptid (P-15) içeren bir greft materyali (ABM/P-15) gelistirilmistir. Bununla birlikte ABM/P-15'in kemikiçi defektlerde kullanımına iliskin sınırlı klinik ve radyolojik degerlendirme bulunmaktadır. Çalısmamızın amacı kemikiçi defektlerin tedavisinde ABM/P-15'in gösterdigi etkinligi klinik ve radyolojik olarak degerlendirmektir. Bu amaçla, kronik periodontitis teshisi konulan 16 bireydeki toplam 38 defektin 19'u flep cerrahisi ile (kontrol), kalan 19 defekt ise ABM/P-15 ile (test) tedavi edildi. Cerrahi fazından önce tüm hastalara Faz I periodontal tedavi ile birlikte sıkı bir oral hijyen egitim programı uygulandı. Tüm klinik parametreler cerrahiden hemen önce, cerrahiden 6 ve 12 ay sonra kaydedildi. Belirtilen dönemlerde her çalısma bölgesinden standardize edilerek elde edilen dijital radyograflar çalısma dönemi sonunda subtraction radyografi ile degerlendirildi. Çalısmamızda, test ve kontrol grupları baslangıç degerleri ile kıyaslandıgında cerrahi sonrası tüm dönemlerde klinik atasman seviyesi (KAS) ve sondlanabilir cep derinliginde (SCD) anlamlı azalma meydana gelmistir. Ancak herhangi bir klinik parametre bakımından tüm ölçüm zamanlarında gruplar arasında anlamlı bir fark izlenmemistir. Sonuçlarımıza göre ABM/P-15'in flep cerrahisine kıyasla 6. ve 12. ayda anlamlı olarak daha fazla kemik dolumuna neden oldugu görülmektedir. Sonuçlarımız her iki yöntemin de KAS kazancı, SCD'de azalma ve defekt dolumu bakımından kemikiçi defektlerde klinik ve istatistiksel olarak anlamlı kazançlara neden oldugunu göstermektedir. Ancak, ABM/P-15 flep cerrahisine kıyasla yumusak doku verilerinden ziyade sert doku verilerinde anlamlı kazançlara yol açmıstır. ABM/P-15'in periodontal kemik defektlerinin tedavisindeki rolünü daha iyi degerlendirebilmek için ileri çalısmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In recent years, ABM/P-15, anorganic bovine-derived hydroxyapatite matrix (ABM) coupled with a synthetic cell-binding (P-15), has been used for the purpose of periodontal regeneration. However, limited clinical and radiographical analysis has been obtained following usage of ABM/P-15 in intrabony defects. Therefore, the aim of this study was to analyze clinical and radiographic effectiveness of ABM/P-15 in the treatment of intrabony defects. A total of 38 defects in 16 subjects were treated: 19 were treated with open flap debridement (control) and the remaining 19 were treated with ABM/P-15 (test). Prior to the surgical phase, patients were enrolled in a strict periodontal program including oral hygiene instructions. Clinical recordings were assessed at baseline, 6 and 12 months post-surgery. Standardized digital radiographs were assessed using subtraction analysis. Test and control treatment produced a significant clinical attachment level (CAL) decrease and probing depth (PPD) reduction at both 6 and 12 months with respect to baseline value. At 6 and 12 months no significant differences in any of the clinical parameters were observed between groups. ABM/P-15 yielded significantly more bone fill than conventional surgery at 6 and 12 months postsurgically. The results of the present study indicate that both surgical treatments have determined a clinically and statistically significant improvement in terms of CAL gain, PPD reduction and defect fill when used for the treatment of deep intra-osseous defects. However, compared to conventional surgery, ABM/P-15 appears to support greater improvements in hard tissue than soft tissue parameters. Further long-term randomized controlled studies are needed to better assess the role of ABM/P-15 in long-term healing of periodontal osseous defects.