Müzik bölümü giriş sınavında başarılı olan öğrencilerin objektif ses parametreleri ile değerlendirilmesi
Assessment of students, who have been successful in the entrance exam to the music department, through objective parameters
- Tez No: 225550
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: müzik, elit ses, eğitim, ses kalitesi, akustik ses analizi, VRP, CSL, objektik analiz, Music, elite voice, training, voice quality, acoustic voice analysis, VRP, CSL, objective analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ses fonksiyonu çok yönlüdür. Laringologlar, konusma-lisan patologları, müzisyenler için sesi verilendirmek ya da sesin kalitesini ölçmek önemlidir. Ancak ses fonksiyonunu veya kalitesini değerlendirecek standart bir ölçüm yoktur. Ses kalitesini değerlendirmede algısal değerlendirmeler deneyim gerektirdiğinden akustik ses analizlerinin klinisyenlere kolaylık sağladığı düsünülmektedir. Müzik Bölümü'ndeki akademisyenlerin olusturduğu bir jüri tarafından ses kalitesi değerlendirilen ve basarılı olan 44 müzik bölümü öğrencisi olgu grubu olarak alındı. Kontrol grubu olarak daha önce herhangi bir müzik eğitimi almamıs ve amatör olarak müzikle uğrasmamıs 38 kisi belirlendi. Her iki grubun ses kayıtları alınarak akustik ses analizi için CSL programında yer alan MDVP ve VRP'den yararlanıldı. Aerodinamik değerlendirmeleri için s/z oranı ve MFZ kullanıldı. Çalısma sonucunda MDVP parametrelerinden PPQ, ShimdB, vAM, VTI, DSH kontrol grubunda olgu grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. MFZ, s, s/z değerlerinde de kontrol grubunda anlamlı olarak kısalma görüldü. VRP parametrelerinde Max Fo, Fo Range, Fo Range (St), Min dB SPL ve Max dB SPL değerleri arasında anlamlı farklılık belirlendi. Sonuç olarak, Müzik Bölümü öğrencilerinin ses aralıklarının kontrol grubuna göre daha fazla olmasının müzikal açıdan gerekli olduğunu ve müzik bölümüne tercih edilmelerinde önemli rol oynadığını düsünmekteyiz. Genis solunum kapasitelerinin olması ses siddeti ve tını kontrolünde fark yarattığını var sayabiliriz. Ancak sesin değerlendirmesinde algısal ve objektif testlerin birbiri yerine kullanılmaktansa bir bütün olarak verilerinin ele alınmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
The function of voice is multi dimensional. It is crucial for laryngologists, speech-language pathologists, musicians to obtain data regarding voice or to measure the voice quality. However, there is not a standard measurement for assessment of the voice function and voice quality. Perceptual assessments require experience in respect of voice assessment; therefore it is considered that acoustic voice analysis facilitates works of clinicians. 44 students from the Department of Music, who are successful and whose voice quality has been assessed by a jury of academicians in the Department of Music, have been taken as a fact group. 38 people, who have not been educated in the field of music, and have never dabbled in music, have been chosen as a control group. Voice of both groups have been recorded, and MDVP and VRP, within the scope of CSL programmed, have been utilized. For aerodynamic assessments, s/z ratio and MPT have been used. At the end of the study, statistical meaningful discrepancies have been determined in respect of PPQ, ShimdB, vAM, VTI, DSH, which are MDVP parameters, in the control group, when compared with the fact group. Meaningful contraction has been observed in MPT, s, s/z values in the control group. Meaningful discrepancy has been determined in respect of VRP parameters, Max Fo, Fo Range, Fo Range (St), Min dB SPL and Max dB SPL values. As a consequence, from our point of view, the fact that voice interval of the Department of Music is higher than the control group is requisite musically and plays a significant role in that they are preferable for the Department of Music. We can assume that the existence of large breathe capacity creates difference in control of sound intensity and tone. However, we advise that the regarding data are handled integrally; instead of usage of perceptual and objective tests in lieu of each other in assessment of sound.