Hemşirelerin intravenöz sıvı uygulamasına ilişkin kayıtlarının incelenmesi
Investigation of documentations about intravenous fluid treatment of nurses
  1. Tez No: 225551
  2. Yazar: SÜMEYYE PINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYİŞE KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İntravenöz Sıvı Tedavisi, Kayıt tutma, Nursing, Intravenous Fluid Treatment, Documentation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma hemşirelerin İVST'ye ilişkin kayıtlarının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde çalışan 244 hemşire, örneklemini ise 150 hemşire oluşturmuştur. Araştırma kapsamına alınan bölümler dahili klinikler, cerrahi klinikler ve yoğunbakım üniteleri olmak üzere üç grupta toplanmıştır. Her klinikten araştırma kapsamına alınacak hemşire sayısını belirlemek için oransal dağıtım yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri Ocak 2007 ve Nisan 2007 tarihleri arasında Hemşirelere İlişkin Tanıtıcı Özellikler Formu, Hemşirelerin İVST'ye ilişkin Kayıtlarının İncelenmesi ile İlgili Gözlem Formu ve Araştırmacı Gözlem Rehberi kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin kodlama ve değerlendirme işlemleri araştırmacı tarafından bilgisayarda SPSS 11.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik hesapları ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Hemşirelerin en yüksek sırada kayıt ettikleri bilgiler solüsyonun cinsi (%94), toplam solüsyon miktarı (%85.3), günün tarihi (%79.3), hastanın adı soyadı (%66.7), solüsyon içine eklenen ilacın adı/cinsi (%54.7) ve toplam ilaç miktarı (%52)'dır. Hemşirelerin en az kayıt ettikleri bilgiler hastanın tanısı (%17.3) ve solüsyon içine eklenen ilacın ne kadar sürede gideceği (%1.3)'dir. Hemşirelerin hiç kaydetmediği bilgiler ise İV sıvı tedavisi tipi, komplikasyonlar ve tedavinin sonlandırılmasıdır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; İVST alan hastalara bakım veren hemşirelerin çeşitli nedenlerle İVST'yi kaydetme davranışlarının istendik düzeyde olmadığı saptanmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda çeşitli önerilerde bulunulmuştır.
Özet (Çeviri)
This descriptive study aims to examine documentation about Intravenous Fluid Treatment (IVFT) of nurses. Study population comprises 244 nurses working at Gazi University Health Research and Application Center and sampling is consist of 150 nurses. Clinics used in this study were gathered in three groups that are internal, surgery and intensive care units. The number of nurses in each unit was determined rational distribution method. Data were collected between January 2007 and April 2007 using descriptive properties form about nurses, observation form about investigation of the documentation about IVFT of nurses and observation guide for researchers. Coding and evaluation of the procedure obtained from the investigation have been carried out using SPSS 11.0 computer programme. In the evaluation of the data number, percentage and Chi Square test have been used. The most frequent fulfilled knowledge of recordings were as follows: the type of solution (94%), total solution amount (85.3%), date of treatment (79.3%) the name and surname of patient (66.7%), the type and name of the medication added to solution (54.7%) and total medication amount (52%). The least frequent fulfilled knowledge of recordings were as follows: the diagnosis of patients (17.3%) and the time of passage of medication added to solution (1.3%). The nurses never record to knowledge that are type of IV fluid treatment, complications and discontinuation of therapy. According to findings of this study, the behavior of nurses giving care to the patients with IVFT is not at the desired level in terms of recording of IVFT. Suggestions have been made with respect to findings of this study.