Üniversite son sınıf öğrencilerinin çocuklara yönelik televizyon programları hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi: Bir televizyon çocuk programı önerisi
Determination of views of senior students at university on television programs for children: Preparation of television program offerings for children
- Tez No: 225635
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMİHAN ARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Radyo-Televizyon, Home Economics, Education and Training, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, televizyon çocuk programları, 7-9 yaş çocukların gelişim özellikleri, Television, children?s television programs, development properties of children between the ages of 7 and 9
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu araştırma; Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü ile Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı son sınıf öğrencilerinin çocuk televizyon programlarıyla ilgili görüşleri hakkında bilgi edinilmesi; çocukların tüm gelişim alanlarını destekleyici, okula uyum süreçlerine destek olabilecek ve eğitim-öğretim programlarına paralel bir televizyon çocuk program önerisi (7-9 yaşa yönelik) hazırlanması amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; Ankara il merkezinde bulunan devlet üniversitelerinden Hacettepe, Ankara ve Gazi Üniversitelerinin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü ile İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı son sınıf öğrencilerinden toplam 200 kız öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama amacı ile araştırmacı tarafından oluşturulan ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Çocuk Televizyon Programlarına Yönelik Soru Formu? kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar yüzde ve frekans dağılımları şeklinde ifade edilmiştir. Çalışmada yer alan öğrencilerin çocuk televizyon programları ile ilgili görüşlerine bakıldığında şu sonuçlara ulaşılmıştır: Çocuk programları 15-45 dakika arasında olmalı, hafta sonları öğle saatlerinde yayınlanmalıdır, günümüzde yayınlanan çocuk programları çocukların gelişimini destekleme açısından yetersizdir; öğrencilere göre bir çocuk programında en çok bulunması gereken olumlu özellik programın eğitici ve öğretici olmasıdır, yayınlanan çocuk programlarının en olumsuz özelliği şiddet ve saldırganlığı aşılamasıdır, çocuk programlarında seslendirmede çoğunlukla çocuk ve yetişkin sesi birlikte kullanılmalıdır, çocuk programları çoğunlukla bilişsel ve dil becerilerini desteklemelidir, çocuk programlarında konular çoğunlukla drama yoluyla aktarılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study has been two fold: (a) Determination the views of senior students in 'Child Development and Education? and 'Preschool Education' departments? on television programs for children and (b) Preparation a television program offering for children ages seven to nine to support all developmental areas and to help their acclimation to the school environment in parallel with their education programs. The sample group for the research consists of state university students in Ankara city center from the following departments: Hacettepe, Ankara and Gazi Universities? Department of Child Development and Education and Department of Primary Education Preschool Education Division. Two hundreds female students in their senior year have participated in the research. For data collection, two questionnaires have been developed: a personal information questionnaire and a survey children television program. The results were analyzed and percentage and frequency analysis were performed. The following results were obtained from the study: The duration of the programs should be between 15 and 45 minutes. The programs should be aired on weekends and in the afternoon. The current TV programs for children are inadequate to support child development. The most important feature of the programs aimed at students is being educational and instructive. The most negative feature of the current children programs is provoking violence and aggression. Both children and adult voices should be used in children programs. The programs should mostly support the cognitive and the language skills. The topics should be conveyed mostly using drama.