Kalp kapağı replasmanı yapılan hastalara verilen taburculuk eğitiminin değerlendirilmesi
The evoluation of the discharge training given to the patients undergone heart valve replacement
- Tez No: 225662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA DENİZ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp kapağı ameliyatı, Taburculuk eğitimi, Öz-bakım, Heart Valve Surgey, Discharge Training, Self-Care
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Araştırma, kalp kapağı ameliyatı yapılan hastalara verilen taburculuk eğitiminin değerlendirilmesi amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır.Araştırma, 25 Haziran 2007 ve 19 Aralık 2007 tarihleri arasında Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Servisinde kalp kapağı ameliyatı yapılan 80 hasta üzerinde yapılmıştır. 40 hasta deney grubunu ve diğer 40 hasta kontrol grubunu oluşturmuştur.Araştırmada veriler, `Hasta Tanıtım Formu', `Öz-bakım Gücü Ölçeği', `Bilgi Değerlendirme Formu' ve `Taburculuk Sonrası Karşılaşılan Sorunlar Formu' kullanılarak toplanmıştır. Araştırmacı tarafından konu ile ilgili literatür taranarak eğitim kitapçığı hazırlanmıştır.Araştırmada elde edilen veriler SPSS 12 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde ki-kare testi, Fisher's ki-kare testi, Mann-Whitney U, Wilcoxen Z, Pearson Korelasyon testi ve Kruskall Wallis testleri kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; araştırma kapsamına alınan tüm hastaların ağrı, yara bölgesinin bakımı, ilaç kullanımı, beslenme, egzersizler, banyo, aktivite, kontroller, hastaneye başvurulması gereken durumlar konusunda bilgi almak istedikleri belirlenmiştir. Taburculuk eğitimi verilen deney grubundaki hastaların bilgi puan ortalamalarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu saptanmış ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Taburculuk sonrası deney grubundaki hastaların `Halsizlik, güçsüzlük, yorgunluk' ve `Diş eti kanaması' sorununu daha az yaşadıkları görülmüş ve bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Diğer sorunları yaşama açısından her iki grup arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0,05).Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research was conducted semi ? experimentally with the objective of evaluating the discharge training given to the patients undergone heart valve surgery.The research was conducted on 80 patients who underwent heart valve surgery between the dates June 25th 2007 and December 19th 2007, in the Clinic of Cardiovascular Surgery of Turkey High Expertise Education and Research Hospital. 40 patients were assigned to the experiment group and the other 40 patients were assigned to the control group.The data of the research was collected using the ?Patient Identification Form?, ?Self ? Care Power Measure?, ?Information Assessment Form? and ?Form of Problems Encountered after being Discharged?. The literature of the subject has been scanned and a training booklet has been prepared by the researcherThe data obtained in the research was evaluated using the SPSS 12 Packet Program. The chi ? square test, Fischer?s chi ? square test, Mann ? Whitney U, Wilcoxen Z, Pearson correlation test and Kruskall Wallis tests were used.Based on the results that were obtained during the research; it was determined that the all of the patients who were included during the research demanded information for the cases such as pain, care of the incision part, usage of medicine, nutrition, exercises, bath, activity, controls, situations requiring them to consult the hospital.The information score of the patients that were given being discharged training were found higher than those of the patients in the control group and this difference was found to be statistically significant (p0,05). The experiment group patients encountered problems such as ?infirmity, weakness, exhaustion? and ?gingival hemorrhage? less than the control group did, and this difference was also found to be statistically significant (p0,05). In addition to this, there was no statistically significant difference found between the two groups with regards to the problems that were encountered (p>0,05).There have been some proposals given based on the results obtained from the research.