Kalça protezi uygulanan hastaların taburculuk aşamasındaki bilgi gereksinimlerinin saptanması
Determining the information need for the patients at discharge level to which hip prosthesis have been applied
- Tez No: 225665
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİLE BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalça protezi, taburculuk eğitimi, bilgi gereksinimi, hip prosthesis, discharge training, information need
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırma, kalça protezi uygulanan hastaların taburculuk aşamasındaki bilgi gereksinimlerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma 02.07.2007 - 04.01.2008 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniklerinde kalça protezi uygulanan toplam 210 hasta üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan soru kağıdı kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hastalarla görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik sayılar ve ki kare önemlilik testleri kullanılmıştır. Bu çalışmada, kalça protezi sonrası taburculuk aşamasında hastaların evde bakımlarına ilişkin yeterli bilgi almadığı, evde bakımlarına yönelik bilgi gereksinimlerinin bulunduğu ve hemşirelerin taburculuk eğitiminde çok az yer aldığı belirlenmiştir. 60 yaş ve altındaki hastalarda ağrı kontrolü, cerrahi yara bakımı, ilaç kullanımı, beslenme, evdeki güvenlik önlemleri, fiziksel aktivite, egzersizler, doktora başvurulması gereken durumlar ve kontrollere yönelik bilgi alma oranının 61 yaş ve üstündeki hastalardan yüksek olduğu, ortaokul ve üstü mezunların cerrahi yara bakımı, ilaç kullanımı, beslenme, evdeki güvenlik önlemleri, fiziksel aktivite, egzersizler, doktora başvurulması gereken durumlar ve kontrollere yönelik bilgi alma oranının ilkokul ve altı mezunlardan yüksek olduğu, erkek hastaların beslenme ve fiziksel aktiviteye yönelik bilgi alma oranının kadın hastalardan yüksek olduğu, daha önce kalça protezi ameliyatı olan hastaların cerrahi yara bakımı, beslenme, evdeki güvenlik önlemleri, fiziksel aktivite, egzersizler, doktora başvurulması gereken durumlar ve kontrollere yönelik bilgi alma oranının yüksek olduğu belirlenmiş ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kalça protezi sonrası taburculuk aşamasında hastalara planlı bir taburculuk eğitiminin verilmesi ve hemşirelerin taburculuk eğitimindeki rollerini etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research has been performed as descriptivly to determine the information need for the patients at discharge level to which hip prosthesis have been applied. The research has been applied on total 210 patients to which hip prosthesis have been applied in Orthopedy and Traumatology clinics of Ankara Numune Training and Research Hospital between the dates of 02/07/2007 and 04/01/2008. The questionnaire prepared by the researcher has been used as data tool. The data have been collected by the meetings of the researcher with the patients. Percentile numbers and chi-square tests have been used to evaluate the data. In this research it has been determined that the patients at the level of discharge do not get enough information related to care at home after hip prosthesis, they need information towards their care at home and nurses take a very small place in discharge training. It is determined that the rate of receiving information of the patients at and under the age of 60 towards pain control, surgical wound care, using medicine, nutrition, security precautions at home, physical activity, exercises, conditions requiring application to the doctor and controls, is higher than the patients at and over the age of 61, and the rate of receiving information of the secondary school and higher school graduates towards surgical wound care, using medicine, nutrition, security precautions at home, physical activity, exercises, conditions requiring application to the doctor and controls is higher than the primary or lower school graduates, the rate of receiving information of male patients towards nutrition and physical activity is higher than female patients, the rate of receiving information of the patients with previous hip prosthesis towards surgical wound care, nutrition, security precautions at home, physical activity, exercises, conditions requiring application to the doctor and controls is high ; and the difference is statistically meaningful. Suggestions have been given for giving planned discharge training to the patients after hip prosthesis and for nurses to perform their role in discharge effectively.