İşitme kayıplı olgularda özel kulak kalıbı uygulamasındaki hasta memnuniyeti ve işitme kazancına etkisinin araştırılması
Research of satisfaction of special earmold applications and it's effects on hearing gain on the people who have hearing loss.
- Tez No: 225670
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF K. KEMALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Açık uygulama, işitme cihazı, kulak kalıpları, memnuniyet ve performans anketleri, Open fitting, hearing aid, earmolds, satisfaction and performance questionnaires
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada amacımız; yüksek frekans işitme kayıplı olgularda önemli bir role sahip olan özel kulak kalıplarının performansını, işitme kazancına ve kullanıcı memnuniyetine etkisini araştırmaktır. Bu çalışma yüksek frekanslara doğru işitme kaybı olan ve en az üç aydır işitme cihazı kullanan 16-81 yaş arasındaki 19 olgu üzerinde yapılmıştır. Çalışmada bireylerde memnuniyeti ölçmek için odyolojik test bataryası, gerçek kulak ölçümleri, performans ve memnuniyet anketlerinden faydalanılmış ayrıca bireylere 45 dk'lık iki eğitim seansı düzenlenmiştir. Bireylerin cihazlı ve cihazsız odyolojik değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmiştir. Açık uygulamada özellikle alçak frekanslarda (250, 500 Hz) GKEK'nin hedef değerlere ulaştığı, standart kalıpta bu değerlerin aşıldığı gözlenmiştir. Her iki uygulamada da 4000 ve 6000 Hz'de hedef değerlere ulaşılamamıştır. Açık uygulamada İCPA ve GYMA toplam puan ortalamalarının standart kalıba göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Açık uygulamada standart kalıba göre daha uzun süre işitme cihazı kullanımı tespit edilmiştir. Açık uygulama İCPA sonuçları ve kullanım saati arasında doğrusal korelasyon gözlenmiştir. Sonuç olarak yüksek frekanslara doğru artan işitme kayıplı olgularda tüp uygulaması ile olguların yüksek performans ve memnuniyet gösterdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our target in this study is to analize performance of special earmolds, their effects on hearing gain and user?s satisfactions, which have important effect on persons who have hearing loss in high frequencies. This study have been made with 19 persons who are between 16 and 81 years old, using hearing aids at least for three months, and have hearing loss through to high frequencies. In this study had been used audiologic test battery, real ear measurement, performance and satisfaction questionnaires to realize how satisfied persons are. Additionaly, 2 teaching seance for 45 minutes for these persons had been arranged. In audiologic evaulations of person with hearing aids and without hearing aids had been defined statistically significant differences. With open fittings, especially in low frequencies (250, 500 Hz), it is realized that REAR reached to target value, and this value was being exceeded with standart mold. It has been not reached to target values in 4000 and 6000 Hz with both of these applications. It is observed that, averages of total points of HAPI and SADL in open fittings are higher than standart mold. It is defined, hearing aids are used for longer period in open fittings according to standart molds. Direct proportional correlation in open fittings is observed between HAPI?s results and using time. The persons are satisfied and got high performance with tube application, who have hearing lost through to high frequencies.