Türkiye ve Amerika'daki elit bayan basketbol takımları antrenör ve oyuncularının bazı özelliklerinin ilişki düzeylerinin incelenmesi
An analysis and evaluation of game philosophy and demographic characteristics of women?s basketball team coaches and players in Turkey and in the US
  1. Tez No: 225688
  2. Yazar: OLGA SEVİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL SUVEREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: basketbol anlayışı, basketbol oyuncusu, antrenör eğitimi, basketball philosophy, basketball player, coach education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, basketbolun daha iyi seviyeye gelmesi ve çağdaş anlayışlarla sürdürülebilmesi için, Türkiye ve Amerika'daki Elit Bayan Basketbol Takımlarının oyuncu ve antrenörlerinin, alt yapıları ve takım sistemleri incelenmiş ve aradaki ilişkiler tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışmanın sporcu grubunu; Amerika Bayanlar Basketbol Kolej Ligi (NCAA) Divison I`de yer alan 240, Türkiye Deplasmanlı Bayanlar Basketbol 1. Liginde yer alan 128 elit bayan basketbolcu; antrenör grubunu ise yine bu seviyede antrenörlük yapan Amerika'dan 24, Türkiye'den 17, toplam 41 antrenör oluşturmaktadır.Araştırma literatür taraması ve araştırmacı tarafından geliştirilmiş anket yoluyla gerçekleşmiştir. Uygulanan anketler, sporcularda toplam 28, antrenörlerde toplam 36 sorudan oluşmaktadır. Demografik bilgileri, basketbol sporuyla ilgili tutum ve düşünceleri ve basketbol oyun anlayışlarını ölçmeye yönelik olarak uygulanan anketlerin sonucunda, elde edilen verilerle bilgisayarda SPSS programı kullanılarak istatistik çözümleme yapılmıştır.Bu çalışmanın sonuçlarında, her iki ülke arasında ortak yönler bulunurken oldukça farklı yaklaşımlar da göze çarpmıştır. Bu da göstermektedir ki, artık ülkeler arası bilgi alışverişinin artması, taktik ve teknik çalışmaların, antrenman uygulamalarının paylaşılması, basketbolda ortak bir anlayış geliştirildiğini göstermektedir. Bununla birlikte ülkelerin ekonomik şartları, spora bakış açıları, altyapı organizasyonları ve antrenör eğitimlerindeki farklılıklar ise ülkelerin basketbol anlayışlarında değişkenlikleri ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to contribute to the continuous development and modernization of basketball philosophy in Turkey. An analysis and evaluation of American and Turkish team philosophy and demographic backgrounds of coaches and athletes in elite women?s teams was conducted. The US was chosen because of its success in basketball.A questionnare, developed by the researcher, was administered to both American and Turkish players and coaches. The American sample contains 240 women basketball players and 24 women basketball team coaches from the National Collegiate Athletic Association, while the Turkish sample contains 128 women basketball players and 17 women basketball team coaches from the Turkish Women?s Basketball First League. Demographic information, attitudes towards basketball, and basketball philosophy were extracted from the questionnares employed and were statistically analysed using SPSS.Although information networks have greatly improved among countries in recent years, there is little comparative sports research conducted between countries and specifically none exist in the realm of basketball between the US and Turkey. The results of this study showed that while some similarities exist between both countries, significant differences shed light on success factors.In terms of similarities, the results show that both countries use technique and tactic to achieve practice and game success similiarly. Results also showed that the two countries have a common point of view on the mentality approach to basketball. This study found that the differences between the US and Turkey lay in economic, social and educational factors. This research is relevant to players interested in developing basketball techniques and for coaches interested in improving their basketball philosophy.