Depresyon hastalarında sertralin kullanımının protein karbonil grubu, lipid peroksidasyonu, homosistein, folik asit ve b12 vitamini düzeylerine etkisi
The effect of sertraline use on the levels of protein carbonyl group, lipid peroxidation, homocysteine, folic acid and vitamin b12 in depressive patients
- Tez No: 225709
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ARICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Protein karbonil grubu, Lipid peroksidasyonu, Homosistein, B12 vitamini, Folik asit, Protein carbonyl group, Lipid peroxidation, Homocysteine, Vitamin B12, Folic acid
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Antidepresan (sertralin) kullanan depresyon hastalarında 1,5 ay ilaç kullanımından sonra protein oksidasyonu, lipid peroksidasyonu, homosistein, B12 vitamini ve folik asit düzeylerini serumda ölçerek kontrol değerleriyle karşılaştırdık.Protein karbonil grubu düzeyleri, protein karbonil gruplarının 2,4-dinitrofenilhidrazin ile reaksiyonu sonucu 2,4-dinitrofenilhidrazon oluşturduğu reaksiyonla, MDA düzeylerinin ölçümü TBA ile MDA'nın oluşturduğu rengin spektrofotometrik olarak ölçülmesine dayanan metodlarla ölçüldü.Serum homosistein düzeyi fleurasans dedektörlü HPLC, folik asit ve vitamin B12 düzeyleri RİA yöntemiyle ölçüldü.Protein karbonil grupları, homosistein, B12 vitamini ve folik asit düzeyleri hastalarda tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi.Depresyonlu hastaların sertralin tedavisinden sonra serum MDA değerleri anlamlı olarak daha düşük tespit edildi.
Özet (Çeviri)
We determined protein oxidation, lipid peroxidation, folic acid and vitamin B12 levels in serum in patients who are taken sertraline for 45 days as treatment and compared these values with the control group?s values.Protein carbonyl group levels were determined by spectrophotometric measure of 2,4 dinitrafenilhidrason. Protein carbonyl group react with 2,4 dinitrofenilhidrasine and at the end of this reaction 2,4 dinitrafenilhidrason is formed. MDA level was determined by spectrophotometric measure of colour which was the result of the reaction between TBA and MDA.Serum homocysteine levels were measured by HPLC with fleurasan detector and vitamin B12 and folic acid was measured by RIA method.Protein carbonyl groups, homocysteine, vitamin B12, folic acid of healthy groups were compared before and after treatment and we couldn?t find any statistical significante difference.After the sertraline treatment of depressive patients, serum MDA levels decreased significantly.