Sporcu ve sedanter genç erkeklerde sportif performans, kan lipit profili ve homosisteinin basit reaksiyon zamanına etkileri
Effects of sportive performance,blood lipid profile and homocysteinelevels on simple reaction time in athletes and sedentary young men
  1. Tez No: 225710
  2. Yazar: EMİNE MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LAMİA PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Reaksiyon zamanı, Egzersiz, Kan lipitleri, Homosistein, Reaction time, Exercise, Blood lipids, Homocysteine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmamızda düzenli olarak spor yapan antrene genç erkeklerle, düzenli bir spor yapmayan sağlıklı genç erkeklerin bir ses uyaranına karşı verdikleri reaksiyon zamanı ölçülerek; reaksiyon zamanının sporcu ve sedanterlerde farklı olup olmadığı ve fark var ise, bu farkın, kişinin sportif performansı, vücut kompozisyonu ve kan lipit profili ile bir ilişkisinin olup olmadığı araştırıldıYöntemler: Araştırmaya, GÜTF etik kurulunun ve katılımcıların onayı ile, sporcu gurubunu oluşturmak üzere profesyonel futbolcu 25; Amerikan futbolu oynayan 13 genç erkek (toplam: 38 kişi) ve GÜTF öğrencilerinden aynı yaşta sedanter 26 genç erkek katıldı. Gençlerin reaksiyon zamanı tayini, `Biopac Sistem'ile, GÜTF Fizyoloji ABD'de, performans ve vücut kompozisyonları ölçümü, AÜ Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu'nda, kan lipitleri, homosistein, folik asit, B12 vitaminleri, glükoz ve insülin tayini, GÜTF Biyokimya Merkez Laboratuarında yapıldıBulgular: Elde edilen değerler ile, reaksiyon zamanı arasındaki ilişkiler, `Varyans Analizleri' ve `Mann-Whitney U testleri ile saptandı. Buna göre1- Deneklerin tümü, `sporcular' ve `sedanterler' olarak değerlendirildiğinde, 2 grup arasında reaksiyon zamanı açısından önemli bir fark ortaya çıkmadı.2- Denekler, futbolcu, Amerikan futbolcu ve sedanterler olarak, 3 grupta incelendiğinde, futbolcularda, hem sağ hem de sol elden ölçülen reaksiyon zamanı, diğer 2 guruba nazaran anlamlı olarak hızlı bulundu. Amerikan futbolcuları ile sedanterler arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmadı3- Kan yağları ve kolesterol'ün yüksek olduğu sporcu ve sedanter gençler ile; bu parametreleri normal ve normalin altında saptanan sporcu ve sedanter gençler, 2 ayrı grup olarak değerlendirildiğinde; kan yağları ve kolesterol düzeyleri yüksek olan gençlerin, reaksiyon zamanının uzun; buna karşılık kan yağları ve kolesterol düzeyleri düşük olan gençlerin ise, reaksiyon zamanının anlamlı olarak kısa olduğu görüldü.Sonuç olarak: Bu çalışmada kolesterol ve kan lipit düzeyleri yüksek olan sporcu ve sedanter erkeklerde, reaksiyon zamanının uzun olduğu görüldü. Ancak bu sonuçların değerlendirilebilmesi için daha ileri düzeyde araştırmalar yapılabilmesi gereği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, we investigated if there is a difference between healthy sedentary young men, who do not have any regular sports activity and regularly exercising male athletes in terms of basic reaction times to auditory stimuli. In case of difference, we investigated if the difference is related to individual?s sportive performance, body composition or blood lipid profileMethods: Provided with the approval of Gazi University, Faculty of Medicine, committee of ethics and consents of the participants; athletes? group was formed by 25 professional young male soccer players and 13 young male American football players (total: 38 athletes); sedentary group was formed by 26 young males of the same age group among medical students in Gazi University. Reaction time assessments of the participants was done via ?Biopac System?, at Gazi University, Faculty of Medicine, Department of Physiology; performance measurement and body composition assessment was done at Ankara University, Institute of Sports Sciences. Blood lipid, homocysteine, folate, vitamin B12, glucose and insulin levels were assessed in Gazi University, Faculty of Medicine, Central Laboratory of BiochemistryResults: The relationship between the data gathered and reaction times was assessed via ?Analyses of Variance? and ?Mann-Whitney U Test?.1-No significant difference was found between reaction times when the groups were constituted as the athletes and the sedentary men.2-When we evaluated soccer players, American football players and sedentary men as three groups, right and left hand reaction times of soccer players were significantly shorter than those of other groups. No significant difference was found between right and left hand reaction times of American football players and sedentary men3-Evaluated as two groups, one with high blood lipid and cholesterol levels, and the other with normal blood lipid and cholesterol levels, men who have high bloohyud lipid and cholesterol levels were detected to have significantly longer reaction times than men who have normal blood lipid and cholesterol levelsConclusion: In that study it seemed that, having high cholesterol and blood lipid levels, might cause to increase the reaction time in both the athletes and sedentary man. But it is necessary to make further experiments to evaluate the reason of that result.