Almanya'da yaşayan 13-16 yaşları arasında spor yapan ve spor yapmayan Türk öğrencilerinin uyum düzeylerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması
Determination and compaarsion of integration level of Turkish students who are between 13 and 16 age, make sports and who do not make sports living in Germany
  1. Tez No: 225764
  2. Yazar: SAVAŞ DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN KURU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Spor, Psychology, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Uyum, Sport, İntegration
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, Almanya' da yaşayan 13-16 yaşları arasında spor yapan ve spor yapmayan Türk öğrencilerinin uyum düzeylerini belirlemek ve çıkan sonuçları karşılaştırmaktır.Çalışmaya, Münih ve çevresinde ikamet eden, 13-16 yaşları arasında spor yapan ve spor yapmayan, Türkiye Cumhuriyeti Münih Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği tarafından belirlenen okullarda okuyan 440 öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Hacettepe Kişilik Envanteri? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, HKE alt ölçek puan ortalamaları, cinsiyet, yaş, okul türü, ikamet süresi ve ailesinde spor yapma durumu açısından incelendiğinde; spor yapan öğrencilerin, spor yapmayan öğrencilerin puan ortalamalarından daha yüksek olduğu başka bir ifadeyle spor yapan öğrencilerin spor yapmayan öğrencilerden daha uyumlu oldukları sonucu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine and compare the integration levels of Turkish students who are between 13 and 16 age, make sports and who do not make sports living in Germany.This research includes 440 students studying in schools determined by Republic of Turkey, Embassy of Munich, Office of Education Attache who inhabit in Munich and its surroundings and who are between 13 and 16 age, make sports and do not make sports. In this research, ?Personal Information Form? and ? Hacettepe Personality Inventory? were used as data gathering tool.As a result of research, if averages of Hacettepe Personality Inventory (HPI) subscale point are analyzed in terms of sex,age,type of school, time of inhabitancy it is apparent that points of students who make sports are higher than the points of students who do not make sport; in other words students who make sports are more adaptable than the students who do not make sports.