Hentbolcularda müsabaka öncesi ve sonrası bazı biyokimyasal değişikliklerin araştırılması
Hentbolcularda müsabaka öncesi ve sonrasi bazi biyokimyasal değişikliklerin araştirilmasi
  1. Tez No: 225770
  2. Yazar: AYDIN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TAMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hentbol, biyokimyasal parametre, Handball, biochemical parameters
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, müsabakanın hentbolcuların seçilmiş bazı biyokimyasal kan parametreleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırmaya 2007- 2008 yılı hentbol sezonunda liglerde oynayan 20 erkek ve 20 bayan sporcu gönüllü olarak katıldı. Sporculardan kan örnekleri uzman kişilerce, Dumlupınar Üniversitesi Spor Salonunda, müsabakadan önce ve sonra olmak üzere iki kez alındı.Sporcuların antropometrik özelliklerini incelemek amacıyla yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve antrenman yaşı alındı. Biyokimyasal kan parametreleri olarak, kreatin kinaz (CK), kreatin kinaz miyokardiyal band (CK-MB), laktik asit (LA), kan şekeri (Glikoz), süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), aspartat transafinaz (AST), alanin transeferaz (ALT), laktat dehidrogenaz (LDH) ve malondialdehit (MDA) değerlendirildi.Ölçüm değerleri arasında önemli bir fark olup olmadığını belirlemek için istatistik yöntem olarak ? = 0.5 anlamlılık düzeyinde Tekrarlı Ölçümler Varyans testi ve T-Testi uygulandı.Biyokimyasal ölçüm sonuçları, kreatin kinaz (CK), laktik asit (LA), kan şekeri (Glikoz), süperoksid dismutaz (SOD), katalaz (CAT), aspartat transaminaz (AST), alanin transaminaz (ALT) ve laktat dehidrogenaz (LDH) parametrelerinde anlamlı artış olduğunu gösterdi (P0.05).Araştırma sonuçları müsabakanın biyokimyasal parametreleri önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Purpose of this study was the effect of competition on some selected biochemical parameters of Handball Players.20 men and 20 women sportsmen, who played in handball leagues during the 2007-2008 season, were voluntarily participated in this study. Sportsmen?s blood samples were taken twice (before and after competition) by expert at the Dumlupinar University Sport Hall.Sportsmen?s age, height, weight and training age were taken for determining anthropometric characteristics. As biochemical measurements, sportsmen?s creatin kinase (CK), creatin kinase myocardial band (CK-MB), lactic acid (LA), blood sugar (glucose), superoxide dismutase (SOD), catalaz (CAT), aspartate aminotransferase (AST), alanin transterase (ALT), lactate dehydrogenase (LDH) and malondialdehyt (MDA) were evaluateded.As a statistical method, ANOVA (repeated measure) and t-test at ? = 0.5 level of significance were used.Results of biochemical measurement showed that, creatin kinase (CK), lactic acid (LA), blood sugar (glucose), superoxide dismutase (SOD), catalaz (CAT), aspartate aminotransferase (AST), alanin transterase (ALT) and lactate dehydrogenase (LDH) parameters were increased significantly (P0.05).Result of this research showed that competition had considerable effect on biochemical parameters.