Erken doğum tehdidinde uygulanan nifedipin ve ritodrin tedavilerinin, anne ve fetüse etkilerinin, klinik ve doppler USG ile karşılaştırılması
The comparison of the effects of ritodrine and nifedipine treatment administered in early labor threat on mother and fetus by means of clinic and doppler USG
- Tez No: 225964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN İNGEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doppler ultrasonografi, nifedipin, ritodrin, tokoliz, umbilikal arter, uterin arter, orta serebral arter, Doppler ultrasonography, nifedipine, ritodrine, umbilical artery, tocolytic, uterine artery, middle cerebral artery
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmanın amacı, erken doğum tehdidi ile kliniğimize başvuran preterm gebelere uygulanan tokolitikler olan nifedipin ve ritodrinin, fetal ve maternal doppler değişikliklerini ve gebelik üzerine klinik yan etkilerini araştırmak ve sonuçlarını karşılaştırmaktı.Bu çalışma, Haziran 2007 tarihinden Nisan 2008'e kadar Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne preterm doğum eylemi nedeniyle başvuran 60 hastada yapıldı. Olgular, 24-36.gebelik haftaları arasında, travayın latent fazında olan, iki saatlik yatak istirahatine rağmen, elle muayene ya da tokokardiyografi cihazı ile 10 dakikada 2 veya daha fazla uterin kontraksiyon tespit edilen ve bu kontraksiyonları devam eden tekil gebelerden rastgele seçildi. Fetal distres, dekolman plasenta, koryoamnionit, preeklampsi ve fetal anomalisi olan gebeler çalışma dışı tutuldu. Çalışmaya her iki ilaç grubundan toplam 60 hasta randomize olarak dahil edildi. Randomize olarak iki gruba ayrılan bir grup hastaya ritodrin, diğer gruba ise nifedipin tedavisi uygulandı. Çalışmaya alınan gebelerin klinik ve laboratuvar parametreleri, fetal yan etkiler, erken ve geç dönem umbilikal, her iki uterin ve orta serebral arter doppler ultrasonografi değerleri incelendiÇalışmanın sonuçları incelendiğinde; her iki uterin arter, umblikal arter, orta serebral arter dopplerleri PI, RI, S/D ve orta serebral arter için ek olarak PSV erken ve geç dönem değerleri, ilaçların doğum süresini geciktirme süreleri ve fetal mortalite ve morbidite açısından her iki grup arasındaki değerler istatistiki olarak anlamsız bulundu. Ancak, taşikardi, bulantı, kusma, anksiyete gibi maternal yan etkiler nifedipin grubunda ritodrin grubuna göre anlamlı şekilde daha sık görüldü.Sonuç olarak, tokolitik tedavide kullanılan nifedipin ve ritodrin uteroplasental kan akımı ve fetal vasküler sistem üzerinde tedavi öncesine göre erken dönem ve geç dönemde önemli bir doppler değişikliğine neden olmadı. Bu ölçümlerin sonucunda nifedipin ve ritodrinin uteroplasental kan akımı ve fetal vasküler yatağın kan akımını etkilemediği sonucuna varılabilir. Her iki ilacın etkinliğinin ve vasküler yan etkilerinin benzer olması nedeniyle tokolitik tedavide kullanılacak olan ilacın belirlenmesinde yan etki profili, ilacın maliyeti, kolay uygulanabilirliği ve hasta uyumu göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare and evaluate the effects of two tocolytics, nifedipine and ritodrine, on fetal and maternal parameters and clinical side effects and outcomes.The study was carried out on 60 patients with diagnosis of preterm delivery, admitted to Department of Obstetrics and Gynecology, School of Medicine, Atatürk University from June 2007 to April 2008. The cases were randomly selected singleton pregnancies between 24-36 weeks of gestation who were in the latent phase of labor and despite 2 hours of bed rest, 2 or more uterine contractions in 10 minutes were detected with either manual examination or tococardiographic evaluation. Patients with preterm delivery accompanying fetal distress, ablatio plasenta, chorioamnionitis, preeclampsia and fetal anomalies were excluded from our study. A total of 60 patients were randomly divided into two groups according to administiration of either ritodrine or nifedipine. Clinical and laboratory parameters, fetal side effects and early and late doppler measurements of umbilical artery, bilateral uterine arteries, middle cerebral artery were recorded.When we evaluated the results of the study there were statistically no difference between two groups? early and late doppler PI, RI, S/D and PSV values for bilateral uterine arteries, umbilical artery, middle cerebral artery. Also there were no statistically difference betwen two groups in terms of prolongation of pregnancy, fetal mortality and morbidity. However compared to the nifedipine group; tachicardia, nausea, vomiting and anxiety were significantly higher in ritodrine group.In conclusion, both nifedipine and ritodrine were found to cause no significant difference in fetal vascular system and uteroplasental blood flow in terms of early and late doppler measurements. Thus, it can be concluded that both nifedipine and ritodrine doesn?t alter uteroplasental and fetal vascular blood flow. Since efficiency and vascular side effects of both drugs were recorded to be similar, the choice of tocolytic agent in preterm labor should be made according to the side effect profile, cost, applicability in clinical settings and patient coherence to treatment.