Fonksiyonel rezidüel kapasite (FRK) ölçümüne göre yapılan recruitment basıncı tespiti ve PEEP tİtrasyonunun kan gazı sonuçları İle korelasyonu
Detecting recruitment pressure according to functional residual capacity and arterial blood gas analysis results correlation with PEEP titration
- Tez No: 226015
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ALI-ARDS, peep, recruitment, FRK, arter kan gazı, ALI-ARDS, peep, recruitment, frc(functional residual capacity), arterialblood sampling
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Arastırmamızda prospektif olarak ALI-ARDS tanısı almıs ve mekanik ventilatortedavisi uygulanan 20 hasta bulunmaktadır.Klinik uygulamada ventilatore adapte edilmis spirometri modülü bulunanmekanik ventilator kullanılarak fonksiyonel rezidüel kapasite (FRK) ölçümüne göreyapılan recruitment basıncı tespiti ve peep titrasyonunun kan gazı sonuçları ilekorelasyonu, bu yöntemle yapılan tedavinin basarısını, hemodinamik etkilerini ve kangazı parametrelerindeki degisiklikleri, varsa avantajlarını, dezavantajlarını ortayakoymayı amaçladık.Reanimasyona Kabul edilen tüm çalısma hastalarına standart monitörizasyonuygulaması sonrası sedatize edilip kas gevsetici yapıldıktan sonra çalısmayabaslanmıstır. Hastanın çalısmaya baslanmadan önce uygulanan FiO2 degerikorunmus,5 cmH2O peep degeri baslangıç olarak kabul edilmis ve 6 ml/kg TVolusturacak basınç destegi ile ventile edilmistir.12 dakika ventile edildikten sonrayaklasık 7 dk.'lık FRK ve arter kan gazı ölçümünü ve diger parametrelerin kaydınıtakiben her basamakta peep degeri 3 cmH2O artırılmıstır. 26 tepe peep degerindensonra her basamakta peep 3 cmH2O azaltılarak baslanılan 5 peep degerinegelinmistir.Yapmıs oldugumuz bu çalısmadan elde ettigimiz sonuçlar özetle sıralanacakolursa:-Artan ve azalan peep uygulamasında hemodinamik veriler artan peepbasınçlarından beklendigi kadar fazla etkilenmemistir.-Santral venöz basınç, klasik bilgilere paralel olarak peep ile korele olarak artısgöstermistir. Bu hasta grubunda, her 3,5 cmH2O peep artısına karsın 1 cmH2Osantral venöz basınç artısı görülmüstür.-Arter kan gazı analizlerinde artan peep basıncı etkisi ile oksijenasyon iyilesmistir.-Basınç kontrollü-sabit frekanslı azalan TV etkisi ile karbondioksit biriktirici etkigöstermistir. Ancak spirometri modülünün basınç kontrollü modda çalısmazorunlulugu dikkate alındıgında karbondioksit birikimi artan peep trendindeçalısmanın istenmeyen etkisi olmaktadır.-Bu hasta grubunda TV, komplians, rezistans, FRK, P/F oranı önemli verilerolusturmaktadır. TV, FRK, P/F oranı degisimi klinisyeni yönlendirmede önemli verilerolarak görülmektedir.-Ventilatör ayarlamasında komplians tek basına uygun bir parametre olarakgözükmemektedir.-Recruitment için uygun peep degeri her hasta için farklıdır.-Bu hasta grubunda recruitment kazanımlarının korunması için recruitment sonrasıpeep degerleri `'14-20 cmH2O'' arasında en uygun degerler olarak görülmektedir.Ancak tüm hastaların birbirinden farklı oldugu akıldan çıkarılmamalıdır.- Bu çalısmanın sonucu olarak ALI-ARDS hasta gruplarında 14-20 cmH2O peepbaslangıç degeri uygun olabilir.-Overdistansiyon olasılıgı arter kan gazı ve spirometrik ölçümler ile yakından takipedilmelidir.- Peep basınçlarının etkilerinin zamanla ortaya çıktıgı yönünde bulgular tespit ettikama ileri çalısmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the recruitment pressure and peep titrationwith FRC (functional residual capacity) measurements using a kind of mechanicalventilator in which spirometry module adapted and to observe its? correlation witharterial blood gas analysis changes, hemodynamics effects and also demonstrate thepossible advantages and disadvantages of this method.Standart monitoring, sedation and muscle relexant protocols was applied to all studypatients accepted to reanimation unit. Previous FiO2 value didn?t changed, 5 cmH2Opeep value is accepted as the beginning point, patient was ventilated withappropriate pressures in order to maintain 6 ml/kg tidal volume. In every step peepvalue was elevated 3 cmH2O, arterial blood gas samples and FRC measurementswas repeated in every step. Maximal PEEP value was accepted as 26 cmH2O andpeep value was decreased to 5 cmH2O again step by step and arterial blood gassamples and FRC measurements was repeated again in every step.Our study results are summarized as follows;- Incremental and decremental peep trial did not effect hemodynamic parameter asexpected as.- Central venous pressure increased with peep elevation. 3,5 cmH2O peep elevationfollowed with 1 cmH2O cvp pressure at this study group.- Incrementation of peep effected arter blood gas oxygen pressure.-Progressively low tidal volumes at incremental peep titration due to pressurecontrolled ventilation resulted with increased carbondioxit pressure. But spirometricmodule can measure frc only with pressure controlled mode so the increase ofcarbondioxit pressure was the not required effect of this study.-Tidal volume (TV), complians, resistance, frc, P/F ratio were very important clinicaldata and TV, FRC, P/F ratio were very useful for clinicians.- Compliance was not sufficient for appropriate clinical ventilator settings.- Effective peep pressure were different for each patient.- In order to protect recruitment volumes, 14-20 cmH2O peep level was proper afterrecruitment at this patients group. It is important not to forget that each patients?response would be different.- The result of this study suggested that the 14-20 cmH2O initial peep level would beappropiriate for ALI ARDS patient group.-Tight arterial blood sampling and spirometric measurements must be performed inorder to prevent overdistantion possibility .- We discovered that the effect of peep occured in time course but further studies arerequired .