Öğretmenlerde örgütsel adalet ve psikolojik sözleşme ihlal algısı
Teachers' organizational justice and psychological contract violation perceptions
  1. Tez No: 226065
  2. Yazar: ZEYNEP OĞUL SELEKLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜHEYDA DOYURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational Justice, Psychological Contract Violation, Power
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Örgütsel adalet, örgütün verimli olarak çalısabilmesi ve isgörenlerin memnuniyeti için temel bir gereklilik olup, isgören tavır ve davranıslarının ana belirleyicilerindendir (Greenberg,1990). Örgütlerde isgören memnuniyetinin diger bir önemli belirleyicisi ise psikolojik sözlesmedir. Ortak unsurlar içeren psikolojik sözlesme ve örgütsel adalet kavramlarının örgütsel davranıs üzerindeki karsılıklı etkilesimi hakkındaki arastırma eksikligi mevcuttur. Bu arastırma, ilk ve orta derecelerdeki devlet okullarında görevli ögretmenlerin örgütsel adalet algılarının, okullarına ve yöneticilerine duydukları psikolojik sözlesme ihlal algıları ile iliskisini ve bu iliskiye kültürün güç mesafesi boyutunun etkisini saptayarak, ögretmenlerin is memnuniyetinin arttırılmasında egitim yönetimine ısık tutmayı amaçlamaktadır. Güç mesafesi, örgütsel adalet ve psikolojik sözlesme ihlal algısını ölçen bölümlerden olusan toplam 41 maddelik anket, 16 devlet okuluna uygulanmıstır. Dagıtılan 555 anketten 430 adeti doldurularak geri gönderilmistir. Verilerin analizinde ?t-test, anova ve korelasyon ve kısmi-korelasyon? istatistiksel yöntemleri kullanılmıstır. Arastırmanın sonucunda ögretmenlerin güç mesafesi algıları ile örgütsel adalet algıları arasında pozitif yönde (p0.05). Ayrıca, güç mesafesi degiskeni kontrol edilerek örgütsel adaletin iki boyutu ile psikolojik sözlesme ihlal algısının iki boyutu arasındaki iliski arastırılmıs, güç mesafesinin örgütsel adaletin her iki boyutunun yönetime duyulan psikolojik sözlesme ihlal algısı ile arasındaki negatif iliskiyi güçlendirdigi saptanmıstır. Bu arastırmanın güç mesafesi, örgütsel adalet ve psikolojik sözlesme ihlali arasındaki iliskileri incelemek suretiyle alana katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Organizational justice, which is one of the main determiners of organizational behavior, is essential for the employees to feel satisfied with their jobs and to work efficiently (Greenberg,1990). Another important determiner of employee satisfaction in the organizations is the psychological contract. Lack of research on the interactive effect of psychological contract and organizational justice on organizational behavior has been put forward. This study aims to establish the relationship between teachers? organizational justice perception and psychological contract violation perception in organizational and management dimensions and to analyze the possible effect of cultural values, namely power distance, on this relation. All in all the study aims to highlight a perspective on teachers? job satisfaction for the educational administrators. The questionnaire which is composed of 41 items about power distance, organizational justice and psychological contract violation perception was applied to 16 state schools. Out of 555 questionnaires, 430 were responded and returned. In the analysis of the data ?t-test, one-way anova and bivariate correlation? statistical analysis were used. The results of the statistical analysis showed that power distance and organizational justice perceptions were positively (p0.05). Moreover, the relation between the dimensions of organizational justice and the dimensions of psychological contract violation was analyzed once more with the power distance as the controlling variable. The results showed that the negative relation between the dimensions of organizational justice and psychological contract violation perception for the administrators was even stronger with the effect of power distance. This study is expected to help improve the literature by analyzing the relations between power distance, organizational justice and psychological contract violation perceptions.