Çalışanların örgütsel adalet algıları ile psikolojik sermaye düzeyleri arasındaki ilişki: Doğu Akdeniz bölgesinde bir ilde bir alan araştırması
Relationship between organizational justice perceptions and the level of psychological capital of teachers: A field research in a province in East Mediterranean
- Tez No: 393652
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, Örgütsel Adalet, Eğitim Kurumları, Positive Physiological Capital, Organizational Justice, Educational Establishments
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Eğitim kurumlarının sürekli olarak gelişen ve değişen çevrenin ihtiyacını karşılayabilecek nesiller yetiştirebilmesinin temelinde öğretmenler yer almaktadır. Eğitim kurumları içerisinde görev yapan öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye düzeyleri ise gösterdikleri performans ve öğrencilere verdikleri eğitim bakımından kilit rolünde önem arz eden bir unsurdur. Psikolojik sermaye umut, iyimserlik, psikolojik dayanıklılık ve öz yeterlilik bileşenlerinden meydana gelmektedir. Bu faktörler bireyin amaca ulaşmasında itici bir güç, problemlere olumlu yaklaşabilme yeteneği, stresli durumlarda sabırlı davranabilme ve bireyin kendinde gördüğü özgüven olarak belirtilebilir. Örgütsel adalet, iş yaşamında bireylerin kendisine karşı gösterilen eylemlerde adil davranılıp davranılmadığına ilişkin algılarını ve bu algıların çalışanlar üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu belirten bir kavramdır. Örgütsel adalet, adil dağıtım, adil işlem ve adil etkileşim olmak üzere üç bileşenden meydana gelmektedir. Bu araştırmada öğretmenlerin zihinlerinde oluşan bu algı ile kendi benliklerinde meydana gelen psikolojik sermaye düzeyi arasındaki ilişki incelenecektir. Temel hedef bu doğrultuda iyileştirici unsurlar saptamaktır. Bu çalışmanın amacı çalışanların örgütsel adalet algıları ile psikolojik sermaye düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma eğitim kurumları temel alınarak öğretmenler üzerine uygulanmıştır. Araştırma kapsamında Doğu Akdeniz bölgesinde faaliyet gösteren kamu ve özel ilköğretim ve ortaöğretim okullarından 380 öğretmene anket uygulaması yapılmıştır. Elde edilen verilerin raporlanması ve analizi bu tezin temelinioluşturmaktadır. Pozitif psikolojik sermaye ve bileşenlerinin, örgütsel adalet algısı ve bileşenleriyle arasındaki ilişkilerin ortaya konulmasıbu tez çalışmasının önemli kuramsal çıktılarındandır. Eğitim kurumlarında özellikle yönetim kademesinde yer alanların psikolojik sermaye kavramının yarattığı faydaları öğrenmesi ve öğretmenlere de bu konuda bir seminer veya belli zamanlarda organize edilen toplantılar aracılığıyla eğitim düzenlenmesi faydalı olacaktır. Bunun yanında örgütsel adalet algısı ile psikolojik sermaye kavramlarının birbiri üzerinde doğru orantılı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden okul yöneticilerinin örgütsel adalet konusunda daha hassas davranmaları sağlanması için bu konuda okul yöneticilerine yönelik ayrı bir eğitim programı düzenlenmesi yararlı olacaktır. Öğretmenlerin zihninde oluşturulacak olan örgütsel adalet, onların psikolojik sermayelerini etkileyerek, gelecek neslin eğitimine yansıyacaktır.
Özet (Çeviri)
Teachers take place in the foundation of growing generations that can meet the needs of education institutions' changing and developing environment. Teachers' positive physiological capital level in education institutions is the key factor for their performances. Physiological capital level consists of hope, optimism, physiological durability and self-proficiency. These agents can be identified as self-confidence, being positive against problems, being patient and driving force for reaching the aim. Organizational justice is a concept that indicates whether the individual has been behaved justly in his/her work life. Organizational justice consists of fair distribution, fair process and fair interaction. In this study, the relationship between perception occurring in teachers' mind and physiological capital level occurring in their own ego will be studied. Main aim is to determine healing factors. The aim of this study is to investigate the relationship between physiological capital level and organizational justice perception of workers. Investigation has been applied on teachers. In the extent of investigation, survey has been applied to 380 teachers working in primary, secondary schools in private and public schools in the East Mediterranean region. Reporting and analysing of data constitute the base of this thesis. Identifying the relationship between positive physiological capital and its combinations, organizational justice perception and its combinations is one of the important notional outcomes. Organizing seminars and meetings about the benefits of physiological capital concept will be useful for the teachers and administrative level. And besides this, it has been identified that organizational justice perception and physiological capital concepts have effect on each other. So, it will be useful to organize education programme for school directors about organizational justice. Organizational justice that will occur in teachers' mind will affect their physiological capital and will reflect on education of coming generation.