Öğretmenlerde örgütsel adalet algısı ve örgütsel eskime: Osmangazi (Bursa) ilçesi örneği
Organizational justice perception and organizational obsolescence among teachers: The case of Osmangazi̇ district (Bursa)
- Tez No: 984533
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, Organizational justice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğretmenler, modern eğitim sistemi içinde bulundukları konumla toplum ve okullar için kritik bir öneme sahiptir. Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin perspektifinden örgütsel adalet algı alt boyutları (dağıtımsal, prosedürel ve etkileşimsel) ve demografik değişkenlere göre mevcut durumun incelenmesidir. Örgütsel eskime bağlamında kuramsal, felsefik, psikolojik ve sosyolojik açıdan ortaya çıkan bulguların bütüncül bir değerlendirilmesidir. Araştırma Osmangazi (Bursa) ilçesinde görev yapan (N=369) öğretmenlere anket yapılmıştır. Yürütülen tarama desenindeki bu nicel çalışmada veri toplama aracı olarak“Örgütsel Adalet Ölçeği”kullanılmıştır. Jamovi (2.6.44) ve JASP programlarıyla nicel bulguların analizlerinin sonuç tutarlıkları gözetilerek gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre öğretmenlerde örgütsel adalet algısının (3.88/5.00) yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca üç adalet boyutu içinde etkileşimsel adalet (4.06/5.00) boyutu ise en yüksek puanı almıştır. Buna ek olarak mesleki kıdemin belirleyicisi 11-15 yıl grubunda yer alan orta kariyer grubunda adalet algısının diğer gruplara kıyasla daha düşük olduğu ve örgütsel eskime açısından risk taşıdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak örgütsel eskime teorik bağlamda değerlendirildiğinde ise örgütsel adalet algısının örgütsel eskimeye karşı direnç kapasitesini ve örgütsel sağlığı destekleyen bir faktör olduğu, düşük adalet algısının ise örgütsel gerilim ve yıpranmanın erken belirti niteliğinde olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Teachers hold critical importance for society and schools within the modern educational system. The purpose of this research is to examine the current situation of organizational justice perception subdimensions (distributive, procedural, and interactional) from the perspective of teachers and according to demographic variables. It represents a holistic evaluation of findings that emerge from theoretical, philosophical, psychological, and sociological perspectives in the context of organizational obsolescence. The research was conducted via survey with teachers (N=369) working in the Osmangazi (Bursa) district. In this quantitative study employing a survey design, the“Organizational Justice Scale”was used as a data collection instrument. Quantitative findings were analyzed using Jamovi (2.6.44) and JASP programs, taking into account the consistency of results. According to the findings obtained in this research, organizational justice perception among teachers was found to be at a high level (3.88/5.00). Furthermore, among the three justice dimensions, the interactional justice dimension (4.06/5.00) received the highest score. Additionally, it was determined that justice perception in the mid-career group, positioned in the 11-15 years of professional experience bracket, was lower compared to other groups and carried risk in terms of organizational obsolescence. Consequently, when organizational obsolescence is evaluated in a theoretical context, organizational justice perception emerges as a factor that supports resistance capacity against organizational obsolescence and organizational health, viii while low perception of justice appears as an early indicator of organizational tension and strain.