İşletmelerde mobbing uygulamaları ile iş stresi ilişkisine yönelik bir araştırma
A research between mobbing treatment and job stress relationship in workplace
  1. Tez No: 205538
  2. Yazar: EMRE IŞIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, psikolojik taciz, iş stresi, sözel taciz, psikolojik şiddet, sözel tehdit, Mobbing, psychological harrasment, job stress, verbal abuse, psychologicalviolence, verbal threatment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, uygulama alanına giren sektördeki iş stresi ile mobbinguygulamaları arasında nasıl bir ilişkinin var olduğunun tespit edilmesidir.Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde stres ve stres yönetimi üzerindedurulmaktadır. Tezin ikinci bölümünde mobbing kavramı ve uygulamalarıaçıklanmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümü, işletmelerde mobbing uygulamalarıyla işstresi ilişkisine yönelik bir uygulamadır.Çalışmanın amacına uygun olarak, iş stresi ile mobbing uygulamalarının ilişkisiniölçmek için anket yöntemine başvurulmuştur. Bu çalışma için kullanılacak veriler,İstanbul'daki 4 tekstil şirketinde 138 çalışana 59 sorudan oluşan bir anket uygulanmaksuretiyle elde edilmiştir. Araştırma sonuçları değişkenlerin tipine göre, SPSS 13 programıkullanılarak ve frekans dağılımları , Mann-Whitney U, Kruskal Wallis ve Chi-Squareanalizleri kullanılmak suretiyle test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Mobbinguygulamalarıyla iş stresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İşyerinde uygulananmobbingin, iş arkadaşları ve üst yönetim tarafından benzer oranlarda uygulanmaktaolduğu görülmüş ve bu durumun sıklığına bağlı olarak iş stresinin doğru orantılı olarakarttığı tespit edilmiştir. Cinsiyet farkı olmaksızın tüm çalışanların mobbingdenetkilenebileceği ve fiziksel saldırıların, mobbing sonucu oluşan stres ile ilişkisininolmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between job stress andmobbing enforcement in the related sector.This thesis consists of three parts. In the first part, definitions of stress, resourcesof stress and stress manegement is given. The second part of the thesis is about mobbingand mobbing enforcement. In the third part, mobbing enforcement and job stressrelationship is discussed.In accordance with the aim of the study, questionnaire method was used for testingthe relationship between mobbing enforcement and job stress. The data to be in this studywere obtained from 138 employees working in four different companies in textile sectorin İstanbul. A questionnaire consisting of 59 items was administered to employees.Results were tested through statistical analysis like Frequency analysis, Mann-Whitney U,Kruskal Wallis and Chi-Square tests in SPSS 13 for Windows program depending on thetypes of the variables. According to research results, it is found that there is a significantrelationship between mobbing enforcement and job stress. It is seen that, mobbingenforcement activities are executed both managers and other employees in similar ratios.And so, job stress is related to the frequency of the mobbing. All employees have a risk tobe effected from mobbing with no sexuality differences. However, it is found that, there isno relationship between physical violence and mobbing related stress.