İşletmelerde yaşanan psikolojik şiddet
The psychological violence experienced in business
- Tez No: 265142
- Danışmanlar: DR. ANIL ÇEKİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, İşyerinde Yıldırma, işyerinde Şiddet, İşyerinde Duygusal Taciz, İş Yerinde Psikoljik Baskı, İşyerinde Çatışma, İşyerinde, Mobbing, Intimidation at Work, Violence at Work, Emotional Harassment at work, Psychological Pressure at Work, Conflict, Stress at Work
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yaşanan ve son zamanlar da büyük bir sorun haline gelen iş yerinde psikolojik taciz, yıldırma veya dünya'da kullanılan diğer bir ismiyle `mobbing' sorununa genel bir bakış ve elektrik enerjisi sektöründe çalışanların psikolojik şiddet (mobbing) algılarının, demografik değişkenler karşısında değişim gösterip göstermediğinin saptamaktır.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde psikolojik taciz (mobbing)'in tanımı yapılmış ve çalışmanın yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde psikolojik şiddet (mobbing) kavramı ve uygulamaları, çalışma hayatında psikolojik şiddetin etkinliği, bireysel, toplumsal ve örgütsel sonuçları, Dünya'da ve Türkiye'de ki yasal yöntemler ile Türkiye'de yaşanmış örnek olaylar anlatılmıştır. İkinci bölümde anket uygulaması yapılmış toplanan veriler SPPS 13.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular frekans dağılımı ki-kare analizi ile bulgular ortaya konulmuş ve değerlendirme yapılmıştır. Üçüncü bölümde sonuç ve öneriler kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to identify the psychological violence perception of the employees working in the electricity industry if show any change on the face of demographic variables and also to identify the general outlook to the problem of psychological harassment, intimidation, or of which is commonly used in the world as ?mobbing?.The thesis consist of 5 parts. In the first part, the psychologicial harassment (mobbing) has been defined and some information given about the metod of this study. In the second part, the concept of psychological violence (mobbing) and its applications have been explained. In the third part, the effecticeness of psychologicial violence (mobbing), its individual, social and organizational results, the legal procedures in Turkey and in the world with also true stories in Turkey have been described. In the fourth part, the collected data from survey has been analyzed with the software of SPPS 13.0. The obtained findings have been revealed with the frequency distribution, chi-squared analysis, evakuated. The final, fifth part includes the conclusion.