İlköğretim 6.sınıf sosyal bilgiler dersi ülkemizin kaynakları ünitesinde uygulanan çoklu zeka kuramının öğrencilerin akademik başarılarına ve tutumlarına etkisi
The effects of the multiple intelligences theory applied in the resources of ourcontry unit of the sixth graders social sciences course on the academic achievement and the attitude of the students
  1. Tez No: 226267
  2. Yazar: HACI MURAT GÖRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu zekâ kuramı, yapılandırmacı yaklaşım, sosyal bilgiler eğitimi, zekâ, öğrenci tutumu, The theory of multiple intelligences, constructivist approach, social sciences instruction, intelligence, the attitude of the students
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırma, Gardner tarafından ortaya atılan çoklu zekâ kuramının sosyal bilgiler eğitim ve öğretiminde uygulanabilirliğini tespit etmek ve öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik olan tutum ve davranışlarını olumlu yönde geliştirebilmelerinde çoklu zekâ kuramının etkisini gösterebilmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada ilköğretim 6.sınıf sosyal bilgiler dersi ülkemizin kaynakları ünitesinde uygulanan çoklu zeka kuramının öğrencilerin akademik başarılarına ve tutumlarına etkisi başlığı altında çoklu zeka yöntemi ile yapılandırmacı yöntemin öğrenci başarılarına ve öğrencilerin derslere karsı tutumlarına yönelik etkileri saptanmaya çalışılmıştır.Araştırma, çoklu zekâ kuramının sosyal bilgiler eğitimindeki etkililiğini ortaya koyabilmek için, deneysel nitelikte yapılmıştır. Bu amaçla çalışma 2007?2008 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde İstanbul ili Sultanbeyli ilçesinde bulunan Turgut Reis İlköğretim okulundaki 6/D ve 6/H şubelerinde 88 öğrenci üzerinde gerçekleşmiştir. Bu öğrencilerden 41'i deney grubunu, 47'si ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırmanın sağlıklı uygulanabilmesi için ders öğretmeni ve öğrenciler çoklu zekâ kuramı hususunda önceden bilgilendirilmiştir.Yapılan araştırma kapsamında Sosyal Bilgiler dersinin ?Ülkemizin Kaynakları? ünitesi seçilmiştir. Seçilen ünite kontrol grubuna yapılandırmacı öğretim yöntemi, deney grubuna ise çoklu zekâ yöntemi kullanılarak işlenmiştir. Öğrencilerin araştırma sonunda nasıl bir farklılaşma gösterdiklerini tespit etmek amacıyla ünite başında ve konu sonunda olmak üzere daha önceden hazırlanan öğrenci basarı testi ve tutum ölçekleri uygulanmıştır.Basarı testi ve tutum ölçeği vasıtasıyla elde edilen veriler amaçlara uygun olarak frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama ( x ), standart sapma (ss) ve t testi kullanılarak analiz edilmiştir. Gruplar arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı a=0,01 düzeyinde test edilmiştir.Araştırma sonucunda çoklu zeka yönteminin, öğrencilerin derse yönelik tutumlarının birbirlerine yakın oldukları ve anlamlı bir farkın olmadığı görülmektedir. Ancak araştırma, çoklu zekâ yönteminin uygulandığı deney grubu ile yapılandırmacı öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubunu oluşturan öğrenci gruplarının ünite sonucunda uygulanan basarı testindeki basarı düzeyleri arasında önemli bir fark olduğunu göstermektedir. Çoklu zekâ yönteminin uygulandığı sınıfta bulunan öğrenciler, yapılandırmacı yöntemin uygulandığı sınıfta bulunan öğrencilerden daha başarılı oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at both determining the applicability of Gardner?s theory of multiple intelligences to social sciences instruction and demonstrating the effect of the theory of multiple intelligences on students? developing positive attitude and behaviour towards the social sciences lessons.Under the title of the effects of the multiple intelligences theory applied in ?the Resources of Our Country? unit of the sixth graders social sciences course on the academic achievement and the attitude of the students, an effort has been put to ascertain the effects of multiple intelligences and constructivist methods on the achievement and the attitude of the students towards the lessons.The research has had an empirical quality to display the effectiveness of the theory of multiple intelligences in social sciences instruction. To this end, the research has been carried out on 88 students from the classes 6/D and 6/H at Turgut Reis Primary School located in Sultanbeyli, Istanbul, during the spring semester, the academic year 2007?2008. The experiment group was composed of 41 of the students mentioned above while the control group was composed of 47 of them. For the sake of conducting the research in a healthy way, the teacher and the students were informed about the theory of multiple intelligences in advance.The unit titled ?Resources of Our Country? of the Social Sciences course has been picked for this research. The unit has been taught to the experiment and the control group using the multiple intelligences and the constructivist methods respectively. In order to find how the students differ at the end of the research, previously prepared student achievement tests and attitude scales have been applied at the beginning of the unit and at the end of the topic when the subject matter has been covered completely.The data gathered through the achievement tests and attitude scales have been analyzed in accordance with the aims using frequency (f), percentage (%), mean (? ), standard deviation (ss) and t-test. It has been tested on the level of a=0,01 to find whether there has been a meaningful difference between the groups.As a result of the research, it has been found that students? attitude towards the course is close and that there is no meaningful difference. However, the research shows that considering the results of the achievement tests done at the end of the unit there is a significant difference between the achievement levels of the students on the experiment group, to whom the multiple intelligences instructional method has been applied, and of those on the control group, to whom the constructivist instructional method has been applied. It has been found that the students in the class where the multiple intelligences method has been utilized are more successful than those in the class where the constructivist method has been applied.