İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin atasözlerini algılama düzeyleri
6, 7 and 8th grade primary school students? level of understanding the proverbs
  1. Tez No: 226396
  2. Yazar: GÖNÜL ÖNEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LATİF BEYRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim-Öğretim, Ana Dili, Atasözleri, Algılama Düzeyi, Education-Teaching, Mother Tongue, Proverbs, Level of Perception
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin atasözlerini algılama düzeylerini ve atasözlerini algılamada öğrencilerin hangi noktalarda problem yaşadıklarını belirlemeyi amaçlamaktadır.İstanbul ilinde Gaziosmanpaşa ilçesinde seçilen üç okulda 6, 7 ve 8. sınıfın her birinden 50 öğrenci olmak üzere toplam 450 öğrenci çalışma kapsamı içinde yer almaktadır. Çalışma 2007-2008 Eğitim ve Öğretim yılının ikinci yarıyılında uygulanmıştır. Ayrıca İstanbul ilinde görev yapan 50 Türkçe öğretmeninin de bu konuda görüşleri alınmıştır.İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin atasözlerini algılama düzeylerini ve en çok problem yaşadıkları noktaları tespit etmek için doküman incelemesi ve görüşme modeli kullanılmıştır. Bulgular betimleme yöntemi ile ortaya konulmuştur. Öğrencilere ve öğretmenlere uygulanan anketler ve literatürden elde edilen verilerden çıkarılan öneriler çalışmanın sonunda sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine proverbs understanding level of students who are in 6., 7. and 8. class in primary school and these students might have problems which point of proverbs understanding.Selecting 6, 7 and 8. class? from each one fifty students which are totaly four hundrend fifty at three school in İstanbul take place in study. This study was made in second half of 2007-2008 education year. In addition fifty Turkish teachers? , which working in İstanbul, ideas was taken.Documents examination and meeting modelling is used to determine the issue which the students in primary-second step-school face the most common problem and these students? proverbs understanding level. Findings are put forward with describing procedure. The surveys which applied with students and teachers and proportions which is concluded of datums which obtained from literature are presented to at the final of the study.