Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi hazırlık sınıfı öğrencilerinin gereksinim değerlendirmesi
Needs assessment of the prep-class students in the Faculty of Medicine at Ondokuz Mayıs University
- Tez No: 226504
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN KIZILTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gereksinim Çözümlemesi, Gereksinim Değerlendirmesi, Gereksinim Türleri, Özel Amaçlı İngilizce Öğretimi, İletişim Becerileri, Needs Analysis, Needs Assessment, Types of Needs, English for Specific Purposes, Communication Strategies
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışma 2006 ? 2007 Akademik Yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (OYDEM) İngilizce eğitimi almakta olan Tıp Fakültesi öğrencilerinin yabancı dil öğrenim gereksinimlerini belirlemek amacıyla yürütüldü.Hazırlık öğrencilerinin yabancı dil öğrenimindeki gereksinimlerini belirlemek için dört sormaca geliştirildi. Geliştirilen sormacalar Tıp Fakültesi hazırlık öğrencilerine, daha önce hazırlık eğitimi almış Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerine, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan öğretim üyeleri ve yöneticilerine uygulandı. Tıp hazırlık öğrencilerinin gereksinimlerini belirlemeye yönelik ?Sormaca I? ve hazırlık öğrencilerinin iletişim becerilerini sorgulayan ?Sormaca II? verildi. Bir yıl önce İngilizce hazırlık eğitimini alan Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerine ?Sormaca III? ve Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve yöneticilerine ?Sormaca IV? verildi. Tüm sormacalar Likert ölçeğine göre hazırlanmış olup, elde edilen veriler SPSS istatistiksel programıyla çözümlenip, değerlendirildi.Yapılan gereksinim değerlendirmesi sonucunda, Tıp Fakültesi hazırlık öğrencilerinin yabancı dil öğrenimindeki gereksinimlerinin neler olduğu belirlendi. OYDEM' de uygulanmakta olan İngilizce hazırlık programının Tıp Fakültesi hazırlık öğrencilerinin gereksinimlerini yeterli düzeyde karşılamadığı ortaya çıktı. Tıp Fakültesi hazırlık öğrencileri özel amaçlı yabancı dil öğretimi temelli, yazılı ve sözlü iletişim becerilerinde dili işlevsel olarak kullanabilecekleri bir içeriğe sahip hazırlık programının öğrencilerin hem yabancı dil öğrenimi için hem de gelecekteki alan çalışmaları için daha yararlı buldukları görüşünde birleşti.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in 2006 ? 2007 Academic Year in Foreign Languages Teaching, Language Research and Implementation Center (OYDEM) in order to determine the language needs of the medical prep. students at Ondokuz Mayıs University.Four questionnaires have been developed to determine the language needs of the medical prep. students. The questionnaires have been given to the medical prep. students, medical freshman students and the departmental instructors and administrators in the Faculty of Medicine at Ondokuz Mayıs University. Medical prep. students have been given ?Questionnaire I? and ?Questionnaire II?, while medical freshman students have been given ?Questionnaire III? and the departmental instructors and administrators have been given ?Questionnaire IV?. ?Questionnaire I? aims at revealing the needs of the medical prep. students and ?Questionnaire II? checks the medical prep. students? needs in using communication strategies. ?Questionnaire III? checks the language needs of the medical freshman students. ?Questionnaire IV? aims at identifying medical prep. students? language needs according to the expectations of the departmental instructors and administrators. All the questionnaires have been prepared in Likert Scale and the data gathered from the questionnaires have been analyzed by SPSS, and the results have been assessed.As a result of the needs assessment, the language needs of the medical prep. students have been identified. It has been determined that the English preparatory education given to medical prep. students in OYDEM seems not to meet the language needs of the medical prep. students at desired level, and the prep. students have stated that they need English for Specific Purposes (ESP) in order to achieve their goals in language learning and prospective studies.