Young language learners' attitude towards English lessons in Turkish elementary schools
Türkiye'de ilköğretim okullarındaki çocukların İngilizce derslerine karşı tutumları
- Tez No: 226505
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALÂN KIZILTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim okulları, İngilizce dersleri, tutum, dil becerileri, ilköğretim öğrencileri, Elementary schools, English lessons, attitude, language skills, pupils
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışma 2006-2007 akademik yılında, Türkiyede ilköğretim okullarındaki öğrencilerin İngilizceye ve İngilizce derslerine karşı olan tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Çalışma, ilköğretim birinci kademede İngilizceye yeni başlayan 4. sınıf öğrencileri ile sınırlı tutulmuştur. 4. sınıf öğrencilerinin İngilizceye ve İngilizce derslerine karşı olan tutumlarını belirlemek için iki sormaca geliştirilmiştir. Sormaca I, ilköğretim öğrencilerinin İngilizcenin sınıf dışındaki kullanımıyla ilgili tutumlarını ölçmeyi hedefleyen 30 maddeden, Sormaca II ise öğrencilerin İngilizcenin sınıf içindeki kullanımıyla ilgili tutumlarını ölçen 41 maddeden oluşmaktadır. Sormacalarda Likert ölçeği kullanılmıştır. Sormaca I ve Sormaca II, 2006-2007 bahar yarıyılında Ankara, Adana, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya ve Samsun illerinde rastlantısal olarak seçilen on dört müfredat laboratuar okulunda uygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilecek illerin belirlenmesinde, bu illerin nüfus oranları; okulların seçiminde ise okulların merkez ilçeye göre konumları göz önünde bulundurulmuştur. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamına aktarılmış, SPSS programıyla çözümlenmiş ve değerlendirilmiştir.Çalışmanın sonucunda, ilköğretim birinci kademedeki öğrencilerin İngilizceye ve İngilizce derslerine karşı olan tutumları belirlenmiştir. Elde edilen veriler, 4. sınıf öğrencilerinin büyük bir bölümünün İngilizce dil becerilerine, ders araç-gereçlerine ve etkinliklere karşı tutumlarının olumlu olduğunu, İngilizce dil bilinci ve dil yetisi geliştirdiklerini ve içsel olarak güdülendiklerini göstermiştir. Ayrıca, öğrencilerin İngilizceye karşı olan tutumlarının illere, becerilere ve öğrenme ortamına göre farklılık gösterdiği, sınıf dışı tutum ortalama puanlarının sınıf içine göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Cinsiyetler açısından öğrencilerin dil tutumları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted during the academic year 2006-2007 in order to find out young language learners? attitude towards English and English lessons in Turkish elementary schools..The study is limited with the 4th graders in Turkish elementary schools, since foreign (English) language instruction starts at this grade in primary education. Two questionnaires have been constructed with the aim of determining young language learners? attitude towards English and English lessons. Questionnaire I, which includes 30 statements, investigates the pupils? attitude towards English outside the classroom. Questionnaire II includes 41 statements aiming at finding out the pupils? attitude towards English inside the classroom. Both questionnaires have been constructed in Likert scale format and administered in fourteen randomly chosen curriculum laboratory schools located in Ankara, Adana, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya and Samsun during the spring semester of the academic year 2006-2007. The population of the cities and the location of the schools have been taken into account in determining the cities and the schools included in the study. Next, the obtained data have been analyzed and assessed by SPSS.The findings of the study have revealed that the pupils have developed a positive attitude towards English language skills and subskills, materials, coursebook and activities. Besides, the majority of the pupils seem to be internally motivated and seem to have developed language awareness and linguistic competence. It has been found out that the attitude of the pupils change significantly according to the cities, language skills and learning environment. There is not a significant difference in the attitude of pupils towards English according to gender.