İşletmelerdeki bilgi teknolojileri kullanımındaki etkinlik ile örgütsel öğrenme arasındaki ilişki: Kütahya sağlık kuruluşlarında bir uygulama
Relationship between efficiency of making use of information technologies and organizational learning in organizations: A case study in Kutahya health organizations
- Tez No: 226571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM DEVELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Internet, Information, Information Technologies, Learning, Learning Organizations
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın temel amacını bilişim teknolojileri kullanımındaki etkinlik ile örgütsel öğrenme arasındaki ilişkiyi sağlık kuruluşlarında araştırmak oluşturmaktadır.Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, bilişim sistemleri ve çalışmamızın uygulama kısmının bağımsız değişkenlerini oluşturan internet, intranet, veritabanı, bilişim donanımları ve yazılımlarından bahsedilmiştir. Ayrıca bu bölümde bilginin tanımına ve artan önemine de yer verilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde öğrenen organizasyonlar, öğrenen organizasyonların disiplinleri ve öğrenen organizasyonun öneminden bahsedilmiştir. Son olarak da bilişim teknolojilerinin örgütsel öğrenme ile ilişkisi teorik olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise bilişim teknolojileri kullanımındaki etkinliğin organizasyonel öğrenme üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla, Kütahya ili sağlık kuruluşlarında bir uygulama yapılmıştır. Bu uygulama sonucunda anket yöntemiyle elde edilen veriler SPSS programı yardımıyla analiz edilmiştir. Bu bağlamda, internet, intranet, veritabanı, bilişim donanımları ve yazımlımlar, bağımsız değişken olarak alınmış, organizasyonel öğrenme ise bağımlı değişken olarak alınmıştır. Yapılan t-testi ve anova analizlerinde cinsiyet, yaş, eğitim durumu, sağlık kurumunda çalışan personelin şu anda bulunduğu sağlık kurumundaki hizmet süresi, ve meslekte geçen toplam hizmet süresinin örgütsel öğrenme bakımından bir farklılık oluşturmadığı sonucuna varılmıştır. Yapılan çoklu regresyon analizinde internet, veritabanı, bilişim donanımları ve yazılımlarının bağımlı değişkeni % 67 oranında etkilediği görülmüştür.Anahtar Kelimeler : İnternet, Bilgi, Bilgi Teknolojileri, Öğrenme, Öğrenen Organizasyonlar.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this study was to look into effect of the efficiency of making use of information technologies on organizational learning in health institutions.Our study was composed of three parts. In the first part, information systems and such independent variables of the application part of the study as internet, intranet, database, information hardwares and softwares were mentioned. Moreover, this section also involved the definition of information and its increasing importance. In the second part of our study, learning organizations, their disciplines and importance were mentioned, and also the relation between information technologies and organizational learning was analysed theoretically. Lastly, an application carried out in the health institutions in Kütahya in order to measure the effect of the efficiency of making use of information technologies on organizational learning, and the SPSS analysis of the data acquired from this application through survey method were presented. In this context, internet, intranet, database, information hardware and software were considered as independent variables, while organizational learning was considered as dependent variable. t-test and Anova analysis showed that gender, age, education level, service period in the current health institution and the total service period had no significance on organizational learning. The multi-regression analysis showed that the independent variables affected the dependent at the rate of 67 %.