Beden eğitimi öğretmenlerinin sözel olmayan iletişim davranışlarının öğrenci algılarına göre değerlendirilmesi
The evaluation of non verbal communicative behaviours of physical education teachers by their students' perceptions
- Tez No: 226887
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözel Olmayan İletişim, Beden Eğitimi Öğretmeni, Nonverbal Communicative Behaviours, Physical Education Teacher
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırma ile ilköğretim okullarında çalışan beden eğitimi öğretmenlerinin, sınıf içi iletişimde sözel olmayan iletişim davranışlarını nasıl kullandıkları, öğrenci görüşleri doğrultusunda belirlenmiştir.Araştırma verileri anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formu 43 sorudan oluşmaktadır. Anketin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır.Araştırmada, Ankara ili Yenimahalle ilçesinde bulunan, 24 ilköğretim okulundaki, 1133 öğrenciye uygulanan anketler kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programıyla çözümlenmiş ve istatistiksel analizlerde frekans (f), yüzde (%), standart sapma (ss), aritmetik ortalama (Xort), Mann-Whitney U (U) ve Kruskal-Wallis H (H) kullanılmıştır.Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Sözel Olmayan İletişim Davranışlarını, ölçmeye yönelik yapılan analizler sonucunda, öğrencilerin; ?el ve kol hareketlerini kullanma? ile ? yüz ifadelerinden yorgunluk, kızgınlık ve bıkkınlık davranışlarını gösterme? durumlarına az katıldıkları görülmüştür. Ayrıca öğrenciler; ?selamlaşarak derse başlama?, ?fiziki görünüme dikkat etme?, ?yüz ifadeleri ile hoşnutluğunu belli etme?, ?ders çıkış saatlerine uyma?, ?dersi herkesin görebileceği bir yerde, göz teması kurarak anlatma? davranışlarına çoğunlukla katıldıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
With this study, how the physical education teachers of elementary school use, nonverbal communicative behaviours in inner class communication established by getting the ideas of students.The research data were obtained via questionaires. The questionaire used in the field research is composed of 43 questions. The validity and reliability studies of the questionaires were made.In this research, the data were obtained by inquiry that was made to 1133 students of 24 elementary schools, which is in Ankara, Yenimahalle. The data taken were solved by SPSS package programe and frequence (f), percentage (%), aritmetic avarage (xort), standart deviation (sd), Mann-Whitney U (U), Kruskal-Wallis H (H) were used in statical analyzes.The results showed the students agreed little with the indicated statement concerning nonverbal communicative behaviours of physical education teachers: ?using hand and arm gestures?, ?to express anger, tiredness with facial expression ?. The participants mostly agreed with these statements: ? to greet before the lesson?, ?thoughtfulness for appearance?, ?to express satisfaction with facial expression?, ?The classes end on time? and ? teaching with eye contact where all students can see easily the teacher?.