Etkileşim aracı olarak seramiğin, seramik eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarındaki durumu
Status of ceramics as a means of interaction at higher school institutions offering ceramics education
- Tez No: 226929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. OLCAY ÇELİK BORATAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Etkileşim, Ceramics, interaction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, etkileşim aracı olarak seramiğin seramik eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarındaki durumunu araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, etkileşimi sağlayan etmenler ve seramiğin etkileşim aracı olarak kullanılması incelenmiştir.Seramik eğitimi alan öğrencilerin ve eğitimcilerinin konuyla ilgili görüşlerine başvurulması alt problemler olarak belirtilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Ankara'da bulunan seçkisiz yöntemle seçilmiş 2 yüksek öğretim kurumunun 3. ve 4. sınıfında öğrenim gören 70 öğrenci ve Ankara ve Kütahya'da bulunan seçkisiz yöntemle seçilmiş 3 yüksek öğretim kurumunun 33 öğretim elemanları oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Bilgi Toplama Formu kullanılmıştır. Araştırmada, bilgi toplama formu ile elde edilen veriler, yüzde (%), frekans, aritmetik ortalama, standart sapma ve t testini içeren betimsel istatistik tekniklerden yararlanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda öğretim elemanlarının ve öğrencilerin seramiği etkileşim aracı olarak kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the status of ceramics as a means of interaction at higher school institutions offering ceramics education. In the study, factors enabling interaction and the use of ceramics as interaction have been examined.Sub-problems were determined as the opinions of students receiving ceramics education and educators in the field. The sample of the study is comprised of 2 higher schools with 3rd and 4th grade students, in total 70, selected randomly in Ankara and 33 lecturers at 3 higher school in Kütahya selected randomly. As the means of data collection Information Collection Form was used developed by the researchers. Data collected were analyzed through descriptive statistical techniques such as percentage, frequency, arithmetic average, standard deviation and t-test.The results of the study suggest that lecturers and students make use of ceramics as a means of communication.