İş başarımını etkileyen örgütsel stres faktörleri ve mülki idare amirleri üzerine bir araştırma
Organizational stress factors that affect performance and a study on governors
- Tez No: 226936
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Kaygı, Depresyon, Örgütsel Stres, Strese Gösterilen Tepkiler, Örgütsel Stres Kaynaklan, İş başarımı ve Mülki İdare Amiri, Stress, anxiety, depression, organizational stress, anger, organizational stress factors, performance and governor
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada örgütsel stres faktörleri ile stresin iş başarımına etkisi araştırılmıştır. Ayrıca bu bahse konu faktörlerin etkisini optimum seviyeye indirgeyecek önerilere de yer verilmiştir. Araştırmanın yazın taraması bölümünde stres, örgütsel stres, strese gösterilen tepkiler ve iş başarımı kavramları anlatılmıştır.Uygulama kısmında ise 113 kişiden toplanan verilerle yapılan analizler yazınla bağlantılı olarak tartışılmıştır. Anket formu ile katılımcılara örgütsel stres faktörlerinden etkilenme düzeyleri ile stresin hangi fizyolojik belirtilerini yaşadıkları sorulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, mülki idare amirlerinin örgütsel stres düzeyleri ile iş başarımları arasında doğrudan bir korelasyon olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Örgütsel stresin artması çalışanların iş başarımlarını düşürmektedir.Katılımcıların statü ve mesleki kıdemleri ile örgütsel stres kaynaklarına ilişkin sorunlar arasında çapraz karşılaştırma yapıldığında mesleki kıdemi ve statüsü yüksek olan valilerin sorunlara yaklaşımları ile mesleki kıdemi düşük olan kaymakamların problemlere bakış açıları arasında önemli farklar olduğu tespit edilmiştir.Terfi ve tayinlerdeki uygulamalar, kararlara siyasi mercilerin katılımı gibi bazı konularda kanılara katılma düzeyleri vali, vali yardımcısı ve kaymakamlarda farklılık arz etmektedir. Bu araştırma sonuçları, çizelgeler ile sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is learning organizational stress factors and the effects of stress on performance. Besides, the solutions to these factors are mentioned. And also we look for relationship between performance and organizational stress.In the literature review section, we mentioned about stress, organizational stress and physical illnesses. In the application section, results of a questionnaire which was conducted on 113 governors were discussed in the light of relevant literature.According to the results, we found that organizational stress play important roles on performance of governors. Governors, who are working in low position, perceive more stress at work and explain more stress symptoms than who works in high position.Relationships between job experience and perceived job stress had changed according to the experience levels. Mid-experienced governors perceived more stress than low experienced ones. And the most experienced governors, perceived less stress than mid-experienced personnel. But the stress scores of the most experienced people were not as low as the scores of low experienced people. The other demographic variables had no relationship with perceived job stress. In the case of stress symptoms, educational level had an importance. Governors, whose educational level were higher, had less stress symptoms.These results were discussed in the light of the relevant literature and some suggestions were made about coping with stress .