Yapısalcılık kuramının fen bilgisi öğretimine uygulanması
Adoptation the science lesson to the constructivistic approach
  1. Tez No: 226962
  2. Yazar: OKAN SARIGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDUN MERTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Constructivist Theory, Primary Education Science Lesson, Cognitive field, Primary education program
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu arastırmanın amacı, ilkögretim 7. sınıflarda Fen Bilgisi derslerineYapısalcılık yaklasımına göre bir programın ögrenci basarısına etkisini belirlemektir.Arastırmanın ilk çalısma grubu Osmaniye 7 Ocak ilkögretim Okulu 7. sınıftaögrenim gören 60 ögrenciden olusmaktadır. Arastırmanın ikinci grubu ise OsmaniyeAtatürk ilkögretim okulu 7. sınıfta ögrenim gören 60 ögrenciden olusmaktadır.Arastırmanın her ikisinde de deney ve kontrol ön gruplu ön-test, son-testdeseni kullanılmıstır. Önceden madde analizi yapılan ve güvenirligi belirlenen 30soruluk basarı testi ön-test olarak ögrencilere uygulanmıstır. Deneysel degisken olanyapılandırmacı yaklasıma dayalı olarak olusturulan program ile geleneksel ögretimyaklasımına dayalı olarak olusturulan program çerçevesinde haftada 2 ders saati (2 x40 dk.) olmak üzere toplam 4 hafta süreyle ilkögretim 7. sınıflara ilk çalısmada?Katı, Sıvı ve Gazlarda Basınç? anlatılmıs. ikinci çalısmada ?Elektrik? konusu,deney ve kontrol gruplarına anlatılmıstır. Deney sürecinin sonunda ögrencilere sontestuygulanmıstır. Ön-test ile son-test sonuçlarının istatistiksel analizi WindowsSPSS 12 paket programı ile yapılmıstır. Verilerin çözümlenmesinde bagımlı vebagımsız gruplar için t ? testi kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to assign the effect of the program to student?ssuccess according to the constructivism approach in the science lesson at primaryschool 7th class. The first working group of the research comprise 60 students whoare in 7 th class at Osmaniye 7 Ocak Primary School and the second group of theresearch comprise 60 students who are in 7 th class at Osmaniye Atatürk PrimarySchool. In both research, test and control with primary group before-test and last-testformula was used. With 30 questions success test which was done substance analizebeforehand and was assigned its reliability was applied to the students as a beforetest.With the program that formed as a construction approach which is experimentalchanges, and in the environment that is constructed based on as a traditional teachingapproach, it was tought the subject ?solid, liquid and pressure in the gas? to theprimary 7. classes test and control groups 2 lesson duration time in a week (2x40min.) and totally 6 week durations. At the second work electric subject was tought tothe experiment and control groups. At the end of the test duration, last-test was usedto the students. Statistical analysis of the test results of the before-test and last-testwas done with the SPSS 12 packet program. For solving of the data, t-test was usedfor dependent and independent groups.