Enflasyonla mücadelede Para Kurulu Sistemi ve Türkiye'de uygulanabilirliğinin analizi
In coping with the inflation, the Currency Board System and the analysis of feasibility in Turkey
  1. Tez No: 226969
  2. Yazar: TAYFUR BAYAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ALİ KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Kurulu Sistemi, Merkez Bankası, Enflasyon, Döviz Kuru Sistemleri, Currency Board System, Central Bank, Inflation, Exchange Rate Systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Para kurulları, enflasyonla mücadelede gelismekte olan ülkeler için merkez bankacılıgı uygulamasının alternatifi olmaktadır. Arastırmanın amacı teorik açıdan para kurulu sisteminin incelenmesi, tarihsel süreç içerisinde para kurulu sistemini uygulayan ülkelerin performanslarını degerlendirmek, buradan çıkan sonuç ise para kurulu sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliginin analizini yapmaktır. Arastırmada para kurulu sistemini uygulayan ülkelerde enflasyon ve faiz oranlarının düsmesi ile yüksek büyüme hızları elde edildigi ancak ödemeler bilânçosu açıgı olusturdugu, issizlik oranını artırdıgı, finansal piyasalarda nihai ödünç verici pozisyonunun olmaması nedeniyle küçük bankacılık krizlerini finansal krizlere dönüstürdügü saptanmıstır. Türkiye uygulamasında ise enflasyon oranı, kamu kesimi borç stoku, ödemeler bilânçosu dengesizlikleri ile para kurulu sisteminin gerekli yapısal reformlar saglanmadan yararlı olamayacagı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
For developing countries, the currency board took over the place off central bank. The objective of the study was the investigation of the currency board system. Theoretically, the performance evalution of the countries practicing currency board system in the historical process and with the findings from above- mentioned, analysing the feasibility of currency board system in Turkey. In this study, we found that in the countries practising currency board system, the inflation and interest rates decrease, but this caused a current account balance, and increased the total public depts stocks and because of not having final money lenders in the financial system, ıt was found that small banking crisises, become financial crises. However in Turkey?s practising, ıt was reduced that, with the inflation rate, pubic dept stocks,the imbalance in payments, ıt couldn?t be usefull without performing the necessary the structural reforms.