Müzik tarihi dersinin öğretimde kullanılan yöntem ve teknikler açısından durumu ve değerlendirilmesi
The evaluation and condition of music history lesson used in education from the aspects of methods and tecnhnics
- Tez No: 226974
- Danışmanlar: PROF. CEMAL YURGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik tarihi, müzik eğitimi, öğretim yöntem-teknik ve stratejileri, The lesson of music history, music teaching, teaching methods, techniques and strategies
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada; Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı ile Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümlerinde Müzik Tarihi dersine giren öğretim elemanlarının dersin işlenişine yönelik görüşlerine başvurularak, Müzik Tarihi Dersi yöntem ve teknikler açısından değerlendirilmiştir.Araştırmadaki veriler kaynak taraması ve anket uygulaması yapılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler kişisel ve dersin işlenişine yönelik bilgiler olmak üzere iki ana başlık altında değerlendirilmiş ve bu doğrultuda sonuçlar ve öneriler getirilmiştir. Ayrıca; bu araştırma ile müzik tarihine ilişkin etkin olan öğretim yöntemleri saptanıp tanıtılarak, dersin kullanılan hangi yöntem ve tekniklerle, nasıl daha verimli hale getirilebileceği konusunda öneriler sunulmuş ve çalışma 5 bölümden oluşmuştur.Çalışma sonunda, Öğretim elemanlarının müzik tarihi öğretiminde kısmen farklı yöntem-teknik, strateji ve materyaller kullandığı; Eğitim Fakülteleri Müzik Öğretmenliği Programlarında ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin Müzik Bölümlerinde kullanılan kaynak konusunda ise benzerlikler bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the lesson of music history was evaluated in terms of approaches and techniques by consulting the Education Faculty Fine Arts Department Music Teaching Program and the lecturers of the Music Departments of the Fine Arts Faculty.The data in the research were obtained by applying a source scan and a poll. The data obtained were evaluated in two main categories as personal information and information relevant to the process of the lesson, and consequences and suggestions were made in this way. In addition, active teaching methods concerning the lesson of music history were determined and introduced, and suggestions about how the lesson will be performed more efficiently with the methods and techniques used were presented with the help of this research. The research was made up of 5 parts.It was determined at the end of the research that the lecturers used partly different methods, techniques and strategies in teaching the lesson of music history. It was also determined that there were similarities in terms of used sources.