Sağlıklı kent planlaması açısından Isparta
Isparta from the point of view of healthy city planning
  1. Tez No: 227069
  2. Yazar: İSMAİL BAŞARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERMİN ATAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlığı Geliştirme, Kent Sağlığı, Sağlıklı Kentler Projesi, Sürdürülebilir Kentleşme, Katılımcılık, Health Promotion, City Healty, Healty Cities Project, Sustainable Urbanization, Participation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 361
Özet
Sağlıklı kent kavramı birçok farklı disiplinleri içinde barındıran bir kavramdır. Sağlıklı kent kavramıyla ifade edilen, sağlığı amaç edinmiş ve daha sağlıklı, huzurlu, yaşanabilir kent olmak için, gerekli yapısal değişiklikleri ve süreci başlatmış ve çalışmalarını bu yönde kararlılıkla yürüten kenttir. DSÖ bu doğrultuda, Avrupa Kentleri karar vericilerinin gündeminde ve kent sağlığının gelişim sürecinde en üst sıraya yerleşmesi amaçlanan uzun dönemli uluslararası bir gelişim projesi olarak“Sağlıklı Kentler Projesi”ni başlatmıştır.Türkiye'de Sağlıklı Kentler Hareketi'nin uygulanabilirliği için gerek Belediye Kanunu gerekse Büyükşehir Belediye Kanunu uygun bir zemin hazırlamaktadır. Türkiye'de Sağlıklı Kentler Projesi çalışmaları 1993 yılında başlamıştır. Sağlıklı Kentler çalışmaları Türkiye'de iki koldan yürütülmektedir. Bir taraftan DSÖ Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı'na üye belediyelerle, ikincisi T.C. Sağlıklı Kentler Birliği'nin yürütmüş olduğu çalışmalarla devam etmektedir. Sağlıklı Kentler Birliği, ?Sağlıklı Kentler? hareketinin Türkiye'de gelişebilmesi, benimsenmesi ve uygulanabilmesi amacıyla, 22 Aralık 2004 tarihindeki Resmi Gazete ile tüzel kişilik kazanmış bir mahalli idare birliğidir. SKB'nin çalışmaları olağan ve olağanüstü meclis toplantıları ve eğitim çalışmaları şeklinde gerçekleşmektedir. Bu çalışmanın ikinci bölümünde Sağlıklı Kentler Birliği üyesi belediyelerin proje koordinatörleriyle, belediyelerindeki sağlıklı kent çalışmalarıyla ilgili anket çalışması yapılmıştır.Çalışmanın son bölümünde Isparta İli ekonomik, sosyal kültürel ve altyapı açısından incelenmiştir. Sağlıklı Kentler Birliği'ne üye olma yolunda adımlar atan Isparta Belediyesi'nin katılımcılık, yönetişim ve sektörler arası işbirliği politika ve uygulamalarına yer verilmiştir. Ayrıca, Isparta Belediyesi'nin sağlıklı kent ve sürdürülebilir kent yönetim stratejisi içersinde gerçekleştirdiği Ticareti Geliştirme, Çevrenin Korunması, Kültür ve Spor Projeleri, Altyapı ve Konut ve Sosyal Yardım Projeleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept ?Healthy Cities? is a concept embracing many different disciplines. A healthy city can be defined as a city that started changes and a process to become healthier, more peaceful and more livable. ?Healthy Cities Project? was initiated by World Health Organization as a long term international project that aims to bring the concept of health into the agenda of the decision makers in Europe.In Turkey both the Municipal Law and Metropolitan Municipal Law provides favorable terms for cities to become a part of the Healthy Cities Movement. In Turkey works related with Healthy Cities started in 1993. These works are carried out in two different branches. One of these is the Turkish Healthy Cities Association and the other is the member municipalities of the WHO European Healthy Cities Network. Turkish Healthy Cities Association is a union of local governments that been founded by a decision published in the official gazette on 22 December 2004. The goals of the Association are to spread, adopt and apply principles of the Healthy Cities Movement in Turkey. Turkish Healthy Cities carries out its works through ordinary and extraordinary council meetings and trainings. In the second part of this study a questionnaire about the coordinators of the member cities of the Association and works of members related with the healthy cities? principles is analyzed.The last part of this study examines economic and sociocultural aspects and the infrastructure of the city of Isparta. The work also covers policies and applications of Isparta Municipality, which taken steps to become a member of Turkish Healthy Cities Association, towards participation, governance and intersectoral cooperation. In addition this study will cover projects of Isparta Municipality related with Increase of Commerce, Protection of Environment, Culture and Sports, Infrastructure and Residences, Social Aid in the scope of health and sustainability principles.