Volatility spillover between the stock market and the foreign exchange market in Turkey
Türkiye?de hisse senedi piyasası ve döviz piyasası arasındaki oynaklığın yayılma etkisi
- Tez No: 227071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET KASMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Volatility, Spillover Effect, Foreign Exchange Market, Oynaklık, Geçiş Etkisi, Döviz Piyasası
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
The recent increase in financial market liberalizations has accelerated the foreign capital flow to stock markets. As a consequence, the relationship between the exchange rate and the stock price index is being taken more seriously. In this study, the volatility spillover effect between Turkish stock market and foreign exchange market is analyzed. The goal is to determine if volatility shocks in one market influence the volatility of returns in the other market. The ARCH models such as GARCH (1,1) and EGARCH (1,1) is used for modeling spillovers between stock returns and exchange rate returns. It is found that the volatility in both markets is highly persistent and predictable on the basis of past innovations. The impact of these innovations is asymmetric. It is also found evidence of unidirectional volatility spillover from stock market to foreign exchange market. This result suggests that there is an information flow (transmission) from stock market to foreign exchange market and investors can predict the behavior of one market by using the information of the other. Finally, the implication of these results is particularly important for portfolio managers and domestic and international investors for hedging and diversifying their portfolios since they can obtain more insights in the management of their portfolio affected by these two variables.
Özet (Çeviri)
Son zamanlarda finansal piyasalarda artan liberalizasyon hisse senedi piyasasına yönelen yabancı sermaye hareketlerini hızlandırmıştır. Dolayısıyla, döviz kuru ve hisse senedi fiyat endeksi arasındaki ilişki daha önemli hale gelimiştir. Bu çalışmada, Türkiye?deki hisse senedi piyasası ile döviz piyasası arasındaki oynaklığın geçiş etkisi incelenmektedir. Çalışmanın amacı, bir piyasadaki oynaklığa yönelik herhangi bir şokun diğer piyasadaki getiri oynaklığını etkileyip etkilemediğini belirlemektir. Döviz kuru getirisi ile hisse senedi getirisi arasındaki geçiş etkisinin modellenmesinde ARCH modeline dayalı GARCH (1,1) ve EGARCH (1,1) modelleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, geçmişte meydana gelen olaylara bağlı olarak her iki piyasadaki oynaklığın yüksek derecede sürekliliğe sahip ve öngörülebilir olduğu yönündedir. Bu olayların etkisi asimetriktir. Ayrıca, oynaklığın geçiş etkisi tek yönlü olup, hisse senedi piyasasından döviz piyasasına doğrudur. Bu sonuç, bilgi akışının hisse senedi piyasasından döviz piyasasına doğru olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla, yatırımcılar bir piyasadaki davranışı diğer piyasadaki bilgiyi kullanarak öngörebilirler. Sonuç olarak, elde dilen bulgular, özellikle portföy yöneticileri ile riskten kaçınmak ve portföylerini çeşitlendirmek amacıyla yerli ve yabancı yatırımcılar için önemlidir. Böylece, yatırımcılar söz konusu iki değişkenden etkilenen portföy yönetiminde daha fazla öngörü elde edebilirler.