Farklı yetiştirme ortamlarındaki fiziksel koşulların mısır bitkisinin kök gelişimine etkileri
Effect of physical conditions of different growth media on the root devolopment of corn
  1. Tez No: 22735
  2. Yazar: NİLGÜN SAPMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zea mays L, kök gelişimi, yetiştirme ortamı, fiziksel özellikler
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırmada, peat, perlit ve kumun değişik oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen ortamlarda yetiştirilen mısır (Zea mays L.) bitkisinin kök gelişimi belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre karışımlar fiziksel acıdan sorun yaratmamışlardır. pH ve tuzluluk açısından problemleri olmayan karışımların özgül ağırlık değerleri kum ve perlit miktarıyla doğru, peat miktarıyla ters orantılı olarak, hacim ağırlıkları ise peat ve kum miktarıyla doğru perlit miktarıyla ters orantılı olarak değişmiştir.iv Araştırma sonunda, en fazla kök uzunluğu, 2:6:2 oranında peat: perlit: kum içeren karışımda, en fazla kök ağırlığı, 4:4:2 oranında peat: perlit: kum içeren karışımda, en fazla kök hacmi ise 4:4:2 ve 8:1:1 oranında peat: perlit: kum içeren karışımlarda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The effect of different rates of peat, perlite and sand on root development of corn plants was studied. The results indicated that the mixtures did not cause any problem on physical properties of the medium. The particle density values of the mixtures, which did not have any serious pH and salinity problem, increased with increasing amounts of perlite and sand, whereas they decreased with increasing amounts of peat. Bulk densitiesvi increased with increasing amounts of peat and sand, whereas they decreased with increasing amounts of perlite. Maximum root lenght at the ratio peat: perlite: sand^j) mixture, maximum root ratio of 4:4:2 of peat: perlite: sand maximum root volume at the ratio of 4:4:2 peat: perlite: sand mixtures were obtained. Of 2:6:2 of weight at the mixture and and 8:1:1 of KEY WOORDS: Zea mays L., root development, growth media, physical properties