Özel okullarda ve resmi okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin araştırılması
The jop satisfaction level of the physical education teachers working in private and public schools
  1. Tez No: 279642
  2. Yazar: BİLAL ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Beden Eğitimi, Öğretmen, Özel Okul, Resmi Okul, Job Satisfaction, Physical Education, Teacher, Private School, State School
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmanın genel amacı özel ve resmi okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin araştırılmasıdır. Araştırmada iki alt amaç daha incelenmiştir. Bunlardan birincisi, iş doyumunu hangi faktörlerin (içsel-dışsal) etkilediğini saptamak, ikincisi de öğretmenlerin cinsiyet, yaş, medeni durum, çalıştıkları kurum, kıdem ve gelir durumları ile iş doyumu arasında istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık olup olmadığının analiz edilmesidir.Çalışmanın örneklemini, Orta Karadeniz Bölgesinde ki özel okullarda ve devlet okullarında görev yapan 185 bay ve 122 bayan toplam 307 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır.İş doyumunu ve onu etkileyen faktörler, 1967 yılında D.J.Weiss, R.V.Dawis, G.W. England ve L.H. Lofguist tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye Aslı Baycan (1986) tarafından çevrilen Minnesota Satisfaction Inventory (Minnesota İş Doyumu Ölçeği) ile ölçülmüştür.Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgiler Formu ve Minnesota Satisfaction Inventory kullanılmıştır.Araştırma verilerinin analizinde SPSS 10,0 istatistik paket programı, araştırmanın güvenirliği için Cronbach Alpha yöntemi kullanılmıştır. SPSS 10,0 program yardımıyla cevapların Aritmetik Ortalama ve Standart Sapmaları hesaplanmıştır. Araştırmanın genel amacını, ilk alt amacını (içsel-dışsal faktörler) ve ikinci alt amaçta cinsiyet ve gelir değişkenlerinde ortalamalar arasındaki farklılığın istatiksel olarak anlamlı olup olmadığını saptamak için T-testi kullanılmıştır. Araştırmanın ikinci alt amacına yönelik yaş, medeni durum ve kıdem değişkenlerinde ikiden fazla değerin aritmetik ortalamaları arasındaki farklılığın istatiksel olarak anlamlı olup olmadığını saptamak için Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. İstatiksel olarak anlamlı çıkan kıdem değişkeninde, yapılan Varyans analizinde farklılığın kaynağını bulmak için ise Tukey LSD testinden yararlanılmıştır.Bulgularda, araştırmanın ilk amacına yönelik; özel okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin, resmi okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinden yüksek olduğu yönünde istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur.Kıdem ve gelir değişkenlerinde, istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuş; yaş, cinsiyet ve medeni durum değişkenlerinde ise istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this study was to examine the Job Satisfaction levels of physical education teachers who work in Private and State Schools. Specifically, this study had two purposes. The first purpose was to determine which factors effected the job satisfaction (internal-external). The second purpose was to analyze whether there was a significant difference in job satisfaction levels in terms of gender, age, marital status, working institution seniority and income level.The participants were 307 physical education teachers from private and state schools (m=185) (f=122) in Middle Black Sea Region.Job Satisfaction and related factors were measured by using the Minnesota Satisfaction Inventory that was developed by Weiss et al. (1967) and translated into Turkish by Baycan (1986).The data were collected through personal information forms and the Minnesota Satisfaction inventory.The data were analyzed by using the SPSS 10.0 statistical package. For the descriptive statistics, mean and Standard Deviation of variables were reported. In addition, Cronbach's Alpha was reported for reliability purpose. Independent t-test was used to examine group differences. ANOVA was the preferred analysis for examining variables such as seniority, marital status and age. Preferred Poshoc test was Tukey LSD to reveal specific group differences.For the purpose, results revealed that the job satisfaction levels of teachers who work in private schools were statistically different than the job satisfaction levels of teachers who work in state schools.While there were statistically significant differences in seniority and income variables, age, gender and marital status; variables revealed no differences in Job Satisfaction levels of private and state teachers.