Obez lise öğrencilerinin yalnızlık düzeyleri
Obese high school students loneliness levels
- Tez No: 227513
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR BARUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Şişmanlık, Ergen Obezitesi, Yalnızlık, Ergen Yalnızlığı, Obesity, Fatness, Adolescent Obesity, Loneliness, Adolescent Loneliness
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada obez lise öğrencilerin yalnızlık düzeylerinin cinsiyete, okul türüne ve yaşa göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Samsun ili şehir merkezindeki çeşitli liselerde eğitimine devam eden 213 obez ergene, uyarlaması Yaparel (1984) tarafından yapılan UCLA Yalnızlık Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır.Yapılan araştırmada obez ergenlerin yalnızlık düzeyi ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu araştırma ile obez ergenlerin yalnızlık düzeyi ile okul türleri arasında anlamlı düzeyde bir ilişkinin olduğu, genel liselerde eğitimine devam obez ergenlerin anadolu liselerinde ve meslek liselerinde eğitimine devam eden obez ergenlere göre daha fazla yalnızlık hissettiği ortaya konmuştur. Obez ergenlerin yalnızlık düzeyi ile yaşları arasında ise negatif anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship obese high school student?s loneliness level to the sex, school kind and to age. For this aim, UCLA Loneliness Scale adapted by Yaparel (1984) and Personal Information Form prepared by researcher were administered at 213 obese high school students from different school of Samsun City.It has been determined that between the obese high school students? loneliness level and their sex don?t have a significant relationship. Furthermore, that there is a significant relationship at between the loneliness level of the obese adolescents and their school types, and that the obese adolescents studying at state high schools feel more loneliness rather than the obese ones who study at anatolian and vocational high schools do , have been put forward with this research. There is a significant relationship in negative relationship at between obese adolescents loneliness level and their age.