The development of pragmatic competence: A study on requests
Kullanımbilim yeterliliğinin gelişimi: Ricalar üzerine bir çalışma
- Tez No: 227616
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ZEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: kullanımbilim, gelişme, ricalar, rol oynama, ikinci dil olarak İngilizce, Türk öğrenciler, pragmatics, development, requests, role-play, English as a second language, Turkish learners
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmanın amacı İngilizce öğrenen iki farklı seviyedeki öğrencilerin kullanım yeterliliğini araştırmaktır. Çalışmanın diğer bir niteliği de genel ve durumlara göre kullanımdaki beceriyi teşhis edip, gelişimsel ve transfer etkenleri ortaya çıkarmaktır. Bunlara ek olarak, durumlardaki farklılaşan güç ve tanışıklık etkenlerinin, öğrencilerin rica davranışlarını her bir durum içerisinde ve durumdan duruma geçişlerde ne derece etkilediği ve nasıl bir gelişimin olduğu da takip edilmiştir. Bu amaçlarla veri dört farklı gruptan toplanmıştır. Öğrenci grupları 19 başlangıç ve 19 üst seviye deneği içermektedir. Kontrol grubu 21 anadili Türkçe olan denek ve 15 anadili Amerikan İngilizcesi olan denekten oluşmaktadır.Veri etkileşimli rol oynama kullanarak denek gruplarından toplanmıştır.Güç ve tanışıklık açısından farklılaşan beş rica durumu deneklere verilmiştir. Performanslar kaydedilmiş ve CHAT el kitabı kullanılarak yazılı hale getirilmiştir. Veri toplama sürecinin ardından beş durum, kullanılan ricaların direktlik seviyesi, iç destekleyiciler ve dış destekleyiciler açısından incelenmiştir. İstatistiksel hesaplamalar için tek yönlü ANOVA ve t-test kullanılmıştır.Çalışmanın sonuçları çoğu zaman öğrenci gruplarında İngilizce yeterlilik seviyesi ile doğru orantılı olarak gelişimin olduğunu göstermiştir. Üst seviye öğrenciler, alt seviye öğrencilere göre genellikle daha iyi sonuçlar elde etmişlerdir. Fakat üst seviye öğrencilerin bile başarısız oldukları bir çok örnek de söz konusudur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the pragmatic competence of Turkish learners of English in requests at two levels of English proficiency. Another aspect of the study was to identify the overall and situational proficiency of the learners in performing the speech act of requests and to figure out development and transfer factors. Additionally, the extent to which the changing social variables of power and distance in each of the situations and through the situations affect the learners? request behaviour and the development regarding this issue was also pursued. For these purposes, the data were collected from four different subject groups. The learner groups include 19 beginner level and 19 upper intermediate level subjects. The control groups comprised of 21 Turkish native speakers and 15 American native speakers.The data were collected from the subject groups using interactive role plays. Each subject was provided with five request situations differing in terms of power and distance variables. The performances were videotaped and interactions were transcribed according to the CHAT manual (Mac Whinney 2000). Following the data collection process, the performances of the subjects in five situations were examined in terms of the directness levels, internal and external modification. For the statistical calculations in the study, one way ANOVA and t-test were employed.The results of the study showed that mostly there is development in the learner groups in accordance with the proficiency level. The upper intermediate group did better than the beginner group most of the time. However, there are also many instances in which even the upper intermediate group failed.