Sudden stops and the adjustment of real exchange rates to current account deficits
Ani kesintiler ve döviz kurlarının cari açıklara intibakı
- Tez No: 227619
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ani Kesinti, Sermaye Hareketleri, Cari İşlemler Açığı, Reel Döviz Kuru, Türkiye Ekonomisi, Sudden Stops, Capital Flows, Current Account Deficit, Real Exchange Rate, Turkish Economy
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, uluslararası sermaye akımlarındaki ani kesintilerin nedenlerinin ve sonuçlarının, Türkiye ekonomisinin son dönemdeki deneyimlerine özel bir atıf yapılarak analiz edilmesini amaçlamaktadır. Bu çerçevede Türkiye'nin ani kesintilere olan kırılganlığının değerlendirilmesi ve maruz kalınan bir ani kesinti karşısında cari açığın intibakı için reel döviz kurunda meydana gelmesi gereken değişikliğin hesaplanması amaçlanmaktadır. Ekonominin ani kesintiler karşısındaki dayanıklılığı ile ilişkili olduğu düşünülen dışa açıklık ve dolarizasyon gibi ekonomik ve yapısal göstergelerin incelenmesi sonucunda, Türkiye'nin ani kesintilerin olumsuz etkilerine olan duyarlılığının ekonomideki yapısal iyileşme sayesinde azaldığı; ancak son iki yılda ülkenin ani kesintilere maruz kalma ihtimalinin arttığı sonucuna varılmıştır. Ticareti yapılabilir ve yapılamayan mallar ayrımına dayanan küçük açık ekonomi modelinden elde ettiğimiz ampirik sonuçlar, cari açığın tamamının kapatılmasını gerektiren bir ani kesinti halinde, cari açık ve reel kurlardaki intibakın düzeyini ve etkilerini azaltmak amacıyla ülkenin uluslararası rezervlerinin kullanılmadığı varsayımı altında, 2008 yılı Mayıs ayı itibarıyla reel kurun yüzde 36 civarında bir oranda değer kaybetmesi gerektiğine işaret etmektedir. Böyle bir reel değer kaybının ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinin, kamu ve bankacılık sektöründeki açık pozisyonların önemli ölçüde azalmış olması nedeniyle, eskiye kıyasla hafiflemiş olduğu düşünülmekle birlikte, reel sektördeki yüksek yükümlülük dolarizasyonu nedeniyle ani kesinti sonrasında finansal kriz yaşama riski hala bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the causes and consequences of sudden stops in international capital flows with special reference to the recent Turkish experience. We aim to investigate also the vulnerability of the Turkish economy to a sudden stop and compute the required change in the real exchange rates for a current account adjustment in the face of a sudden stop. The assessment of the economic and structural indicators, which are assumed to be related with the resilience of the economy against sudden stops, such as openness and dollarization, refers that the risk of experiencing a sudden stop has increased in Turkey in the last two years, despite a decrease in its exposure to the destructive effects of such shocks thanks to the structural improvements in the economy. Our empirical results based on a small open economy model with tradables and non-tradables suggest that a sudden stop that requires the closing of the current account imbalance in Turkey would necessitate a real depreciation of around 36 percent as of May 2008 under the assumption that international reserves were not used in order to mitigate the level and the effects of the adjustment. Although the effects of such a real depreciation may be milder due to the decreased currency mismatches in the public and banking sector, there is still the risk of experiencing a financial crisis following a sudden stop because of the high liability dollarization in the real sector.