Effects of constructivist instruction on the achievement, attitude, science process skills and retention in science teaching methods ii course
Özel öğretim yöntemleri II dersinde oluşturmacı öğretimin başarı, tutum, bilimsel süreç becerileri ve kalıcılığa etkisi
- Tez No: 227624
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oluşturmacı Öğretim, Oluşturmacı Öğrenme Modeli, Hizmet Öncesi Fen Eğitimi, Bilimsel Süreç Becerileri, Fen Öğretimine Karşı Tutum ve Özel Öğretim Yöntemleri II dersindeki başarı, Constructivist Instruction, Constructivist Learning Model, Preservice Science Education, Science Process Skills, Attitude towards Science Teaching and Achievement in Science Teaching Methods II Course
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu çalışmanın amacı dördüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adaylarının Özel Öğretim Yöntemleri II dersi kapsamında oluşturmacı öğretimin ders başarısı, fen öğretimine karşı tutum, bilimsel süreç becerileri ve kalıcılıklarına etkisini incelemektir. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı'ndan toplam iki grup (biri deney diğeri kontrol olmak üzere) bu çalışmada yer almıştır. Deney grubunda 53 fen bilgisi öğretmen adayı, kontrol grubunda 50 öğretmen adayı olmak üzere toplam 103 fen bilgisi öğretmen adayı bu çalışmaya katılmıştır. Araştırmada yarı deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, öğrenme öğretme süreçlerinde deney grubunda oluşturmacı öğretim, kontrol grubunda ise düz anlatıma dayalı geleneksel yöntem kullanılmıştır. Araştırma, 2007-2008 akademik yılı güz döneminde gerçekleşmiş olup final dönemini de kapsayacak şekilde 15 hafta sürmüştür. Katılımcılara Bilimsel Süreç Becerileri Testi, Fen Öğretimine Karşı Tutum Ölçeği ve Başarı Testi çalışmanın başında, uygulama sürecinin hemen sonrasında ve 10 hafta sonrasında olmak üzere toplam üç kez uygulanmıştır. Tekrarlayan verilerde varyans analizi araştırmadaki nicel verilerin analizinde, nitel veriler kapsamında kullanılan betimsel analiz ve içerik analizi tekniği ise açık uçlu anket, süreç sırası ve sonundaki odak grup görüşmelerin analizinde kullanılmıştır. Bütün testlerin ortalamalarında deney grubu lehine anlamlı bir fark elde edilmiş ve araştırmadaki nicel bulgular nitel bulgularla desteklenmiştir. Sonuçların yorumlanmasının ardından oluşturmacı öğretimin hizmet öncesi fen eğitiminde etkili olduğu sonucuna ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe purpose of this study was to examine the effects of constructivist instruction on the achievement, attitude towards science teaching, science process skills and retention of fourth grade preservice science teachers in Science Teaching Methods II course. Two groups (one experimental and one control) were assigned from Hacettepe University Faculty of Education Department of Science Education. Experimental group consisted of 53 preservice science teachers and the control group consisted of 50 preservice science teachers; totally 103 preservice science teachers participated in this study. Quasi experimental research design was used in this study. Constructivist instruction was used in experimental group and traditional instruction was used in control group during the teaching and learning process. This research study was conducted in fall semester of the 2007-2008 academic year and lasted 15 weeks including the final examination term. Science Process Skills Test, Attitude towards Science Teaching Scale and Achievement Test in Science Teaching Methods II course were administered to participants three times; at the beginning of the study, immediately after the implementation process and 10 weeks later. A mixed between within ANOVA with repeated measures was used as a statistical technique for analyzing quantitative data and both descriptive and content analysis was used for analyzing questionnaire, formative and summative focus group interviews. Statistical mean difference was obtained for all tests in favor of experimental group and the findings of quantitative data analysis results were supported by the qualitative data analysis results. After interpreting the results, it can be claimed that constructivist instruction is effective in preservice science education.