The role of gender, sense of coherence and physical activity in positive and negative affect
Cinsiyet, iç bütünlük ve fiziksel etkinliğin olumlu ve olumuz duygu durumu üzerindeki rolü
- Tez No: 227625
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: cinsiyet, iç bütünlük, fiziksel etkinlik, olumlu duygu, olumsuz duygu, gender, sense of coherence, physical activity, positive affect, negative affect
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada, cinsiyet, iç bütünlük ve fiziksel etkinliğin olumlu ve olumsuz duygu durumu üzerindeki rolü incelenmiştir. Araştırmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin farklı fakültelerinden 376 (169 kadın, 206 erkek, ve 1 kişi cinsiyetini belirtmemiş) gönüllü öğrenci katılmıştır. Öğrencilere demografik bilgi formuyla birlikte, İç Bütünlük Ölçeği, Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi ve Pozitif ve Negatif Duygu ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenleri olan cinsiyet (dummy değişken), iç bütünlük ve fiziksel etkinliğin olumlu ve olumsuz duygu durumunu yordama gücünü incelemek için 2 farklı adımsal çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçlar, iç bütünlük ve fiziksel aktivitenin olumlu duygu durumunu; buna karşılık iç bütünlüğün olumsuz duygu durumunu yordadığını göstermiştir. Araştırmanın bulguları iç bütünlük, fiziksel etkinlik ve olumlu ve olumsuz duygu durumuna ilişkin literatürün ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the role of gender, sense of coherence and total physical activity in positive and negative affect. The participants were 376 (169 female, 206 male, and 1 missing value) volunteered students from different faculties of Middle East Technical University. Three questionnaires, namely, Sense of Coherence Scale (SOC), Physical Activity Assessment Questionnaire (PAAQ), and Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) were administered to the students together with the demographic information sheet. Two separate stepwise multiple linear regression analyses were conducted to examine the predictive power of gender (coded as dummy variable), sense of coherence and total physical activity on positive and negative affect scores. Results revealed that, sense of coherence and total physical activity predicted the positive affect whereas sense of coherence predicted the negative affect of university students. Findings are discussed in the light of sense of coherence, physical activity and positive and negative affect literature.