The effects of brief psychoeducation program on the perceived expressed emotion levels of the outpatient schizophrenic patients and expressed emotion levels and burn out levels of their key relatives
Bir günlük psikoeğitim programının şizofreni hastalarının algıladıkları duygu dışa vurumu ile yakınlarının duygu dışa vurumu ve tükenmişlik düzeyleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 227645
- Danışmanlar: PROF. DR. A NURAY KARANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Aile, Duygu Dışa Vurumu, Algılanan Duygu Dışa Vurumu, Tükenmişlik, Psikoeğitim, Schizophrenia, Family, Expressed Emotion, Perceived Expressed Emotion, Burn out, Psychoeducation
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı şizofreni hastalarının yakınlarına uygulanan bir günlük bir psikoeğitim programının, hastya yakınlarının duygu dışa vurumu ve tükenmişlikleri ile hastalarının algıladılkları duygu dışavurumunun üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu amaçla, çalışmaya 75 şizofreni hastası ile onların yakınları dahil edillmiştir. Randomize olarak hasta yakınları üç gruba ayrılmıştır. Birinci gruptaki hasta yakınlarına bir günlük bir psiko eğitim ile şizofreni hakkında yazılı bilgi verilmiştir. İkinci gruptaki hasta yakınlarına ise sadece ilk gruptaki hasta yakınlarına verilen şizofreni hakkında yazılı bilgi verilmiştir. Son olarak, kontrol grubuna her hangi bir uygulama gerçekleştirilmemiştir.Her üç gruptaki hasta yakınları ve hastalara ön test verildikten iki hafta sonra, birinci ve ikinci gruptaki hasta yakınları hastaneye davet edilmiştir. İlk gruba psiko eğitim ile yazılı materyal verilmiş olup, ikinci gruba ise sadece yazılı materyal verilmiştir. Uygulamalardan iki ay sonrasında da hasta ve hasta yakınlarına son test uygulanmıştır.Çalışmanın sonuçları, bir günlük, yoğunlaştırlımış ve görsel malzemeler ve tartışma bölümleri ile zenginleştirilmiş psiko eğitim programının hasta yakınlarının duygu dışa vurumu, tükenmişlikleri ile şizofreni hakkındaki bilgi düzeyleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca, hastalara doğrudan bir müdahelede bulunulmamasına rağmen, hastaların da algıladıkları duygu dışa vurumunda anlamlı bir azalma gözlenmiştir. Ayrıca, şizofreni hakkında bilgi içeren yazılı malzemelerin hasta yakınlarına dağıtılmasının, hasta yakınlarının tükenmişlik, duygu dışa vurum düzeyleri ile hastaların algıladıkları duygu dışa vurumu üzerinde etkisinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate the effects of a brief psycho-educational intervention for the key relatives of schizophrenic patients, on perceived expressed emotion of patients, and the expressed emotion and burn out of their key relatives. Seventy five schizophrenic patients and their key relatives were included in the study. They were assigned into three groups randomly. The key relatives in the first experimental group were given a one-day psychoeducational workshop and written material package about schizophrenia were provided for them. In the second experimental group, key relatives were only given the written material package about schizophrenia which was the same as that of the Experimental Group I. The third group was the control group received no intervention or any material.All of the participants including patients and key relatives were given the instruments of the study as pre-test. Two weeks after pre-test, the relatives in Experimental Group I and Experimental Group II were invited to the hospital without their patients. The first group participated in the psychoeducational workshop and they were given written material package and the second group was only given the written material package. Pre test was given to Control Group without any intervention. Two months later, the post?tests were applied to all of the key relatives and their patients.Overall the results indicated that a one day intensive psycho-educational workshop enriched with audiovisual components, written material package about schizophrenia and an interactive discussion part has a positive impact on the key relatives? burnout levels, expressed emotion levels and knowledge about schizophrenia. Furthermore, although no direct intervention was conducted with the patients, the results showed that patients? perceived expressed emotion levels were reduced as well. The results also showed that simply providing written material about schizophrenia does not have an effect on burnout levels, expressed emotion levels and knowledge of relatives and the perceived expressed emotion of their patients.