Exploring the perceptions of teachers about their current and desired competencies identified by CEF and ELP: A case study
Avrupa Birliği İngilizce dil portföyü ve Avrupa ortak başvuru metni?de tanımlanan öğretmenler için gerekli özelliklerin öğretmenler tarafından şu an sahip oldukları ve ulaşmak istedikleri özellikler çerçevesinde nasıl algılandığını ortaya çıkarmak: Örnek olay incelemesi
- Tez No: 227731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL DALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortak Başvuru Metni, Birliği İngilizce Dil PortföyüAvrupa, özellikler, uygulama, Common European Framework (CEF), English Language Portfolio, competencies, implementation
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği İngilizce Dil Portföyü ve Avrupa Ortak Başvuru Metni'nin uygulanmasında, öğretmenler için gerekli özelliklerin neler oduğunu ve bu özelliklerin öğretmenler tarafından şu an sahip oldukları ve ulaşmak istedikleri özellikler çerçevesinde nasıl algılandığını ortaya çıkarmaktır.Öğretmenlerin sahip olmaları gereken özellikler Common European Framework of Reference for Languages adlı kitapta kapsamlı olarak ele alınmıştır. Bütün Avrupa ülkeleri için bir referans olma özelliğini taşıyan bu kitap, öğretmenlerin sahip olmaları gereken özellikleri dört temel ilke ve üç ana yeterlilik olarak ele almaktadır. Bu dört temel ilke öğretmenliğin üniversite eğitimi alarak yapılan bir meslek olması, ömür boyu devam eden öğrenmenin gerekli olduğu bir meslek olması, eğitimin değişik seviyelerinde ve farklı ülkerlerde değişikenliği gerekliren bir meslek olması, üniversiteler ile okulların, eğitim endüstürisinin ve eğitim sağlayıcılar arasında kurulmuş bir ortalkığın üzerine oturtulmuş bir meslek olması olarak açıklanmaktadır. Üç ana yeterlilik ise bilgi, teknoloji ve ilim ileçalışmak, insanlarla (öğrenciler, meslektaşlar ve eğitim alanındaki diğer bireyler) çalışmak ve toplumla ve toplum ile birlikete (yerel, bölgesel, ulusal, Avrupa ve dünya seviyesinde) çalışmak olarak açıklanmaktadır .Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Temel İngilizce Bölümü öğretmenlerinden rastgele seçilmiş 40 öğretmen bu çalışmaya katılmıştır. Avrupa Birliği İngilizce Dil Portföyü ve Avrupa Ortak Başvuru Metni'nin uygulanmasında, öğretmenler için gerekli özellikler ile ilgili bir anket bu öğretmenlere uygulanmıştır. Sonuçlar nicel olarak ve tanımsal ve keşif istatistiklerle incelenmiştir.Elde edilen bulgular, ankete katılan hocaların kendilerini Common European Framework of Reference for Languages'de tanımlanan özelliklerde ykendilerini çok ehliyetli buldukları ortaya çarmıştır. Fakat, öğretmenlerin bu özelliklerde usta düzeyde ehliyete sahip olmak istedikleri ve bu özellikler çok önemli buldukarı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the required teacher competencies in the implementation of the Common European Framework (CEF) and the English Language Portfolio (ELP) and to explore the perceptions of teachers about their current and desired competencies defined by CEF and ELP.The required competencies for the teachers are defined in the book called Common European Framework of Reference for Languages. This book being a reference for the whole European Union countries, identifies required teacher competencies under four common European principles; a graduate profession, a profession placed within the context of lifelong learning, a mobile profession, a profession based on partnerships, and three key competencies; work with information, technology and knowledge, work with their fellow human beings ? learners, colleagues and other partners in education, and work with and in society - at local, regional, national, European and broader global levels.A group of 40 teachers randomly selected at the Department of Basic English, School of Foreign Languages at the Middle East Technical University participated in this case study. A questionnaire about required teacher competencies in the implementation of the CEF and the English Language Portfolio was administrated to these teachers and the results were analyzed quantitatively and with the use of the descriptive and exploratory statistics.The findings obtained revealed that the teachers that participated in the questionnaire found themselves to be very competent in the required teacher competencies defined in the Common European Framework of Reference for Languages, however, they would like to have to be experts in these competencies and also they have found these competencies to be very important.