Global likidite koşullarındaki değişimlerin enflasyon hedeflemesi rejimine etkileri: Türkiye örneği
Effects of changes in global liquidity conditions on inflation targeting regime: The case of Turkey
  1. Tez No: 227787
  2. Yazar: NECMETTİN ÖZATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN TOGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: 1.Global Likidite Koşulları2.Enflasyon Hedeflemesi Rejimi, 1.Global Liquidity Conditions2.Inflation Targeting Regime
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı global likidite koşullarında yaşanan değişimlerin enflasyon hedeflemesi rejimine etkilerini incelemektir. Çalışmada enflasyon hedeflemesi rejiminin temel özellikleri sıralandıktan sonra, teorik çerçeveden hareketle Brezilya enflasyon hedeflemesi deneyimi anlatılmıştır. Ardından, Türkiye'de enflasyon hedeflemesi rejiminin uygulama sürecinde global likidite koşullarının etkileri açıklanmış ve ekonometrik bir analiz yapılmıştır. Görülmektedir ki; Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede, enflasyon hedeflemesi rejiminin başarısı ya da başarısızlığı global likidite koşullarındaki değişimlere bağlıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the effects of changes in global liquidity conditions on inflation targeting regime. In the study, following theoretical framework, Brazilian experience with inflation targeting was explained, after classifying the basic characteristics of inflation targeting regime. Later, effects of global liquidity conditions during the implementation period of inflation targeting in Turkey were explained and analysed using an econometrical model. We see that, in Turkey as a developing country, success or failure of inflation targeting regime depends on changes in global liquidity conditions.