Başkurt Türkçesi'nde sıfat-fiil ekleri ve işlevleri
The participle and their functions in Bashkir Turkish
- Tez No: 227795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Başkurt Tarihi, Başkurt Türkçesi, Türkiye Türkçesi, The History of Bashkirs, Bashkir Turkish, Turkish of Turkey, Participle
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Başkurt Türkçesi'nde Sıfat-Fiil Ekleri ve İşlevleri, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2008.Çalışmamıza Başkurt Türklerinin tarihi ve dili hakkında bilgi vererek başlanıldı. Daha sonra Başkurt ve Türkiye Türkçesi gramer kitaplarındaki sıfat-fiil tanımlarından ve işlevlerinden bahsedildi.Başkurt Türkçesine âit sıfat-fiil eklerini tespit ederek, bunların Türkiye Türkçesindeki karşılıklarını vermeye çalışıldı. Bunun için, öncelikle Başkurt Türkçesiyle yazılmış edebî ve ilmî metinlerden sıfat-fiil eki örneklerini içinde geçtiği cümlelerle birlikte belirlendi. Belirlediğimiz bu sıfat-fiil eki örneklerini içinde geçtiği cümlelerle birlikte Türkiye Türkçesine aktarıldı.Tespit ettiğimiz ve Türkiye Türkçesine aktardığımız sıfat-fiil eklerini tasnif ederek bu sıfat-fiil eklerinin ses düzenlerini, çeşitli kullanılış şekillerini ve işlevlerini ele aldık. Böylece Başkurt ve Türkiye Türkçesinde sıfat-fiil eklerinin kullanım özelliklerini ortaya koyulmuş olundu. Başkurt Türkçesindeki sıfat-fiiller Türkiye Türkçesinde olduğu gibi cümle içerisinde isim, sıfat olarak kullanıldıkları gibi zarf-fiil ve edatlarla da kullanılırlar. Ayrıca sıfat-fiil eklerinin tarihî seyri ve bu ekler hakkındaki görüşlere de yer verildi.Çalışmadan elde ettiğimiz neticeleri ise tezimizin Sonuç bölümünde özetlenildi.
Özet (Çeviri)
The participle and their functions in Bashkir Turkish, Master Teziz, Ankara, 2008.This study starts with background information on the history of Bashkir Turks and the Bashkir Turkish. Later, the definitions and functions of participles in the grammar books in Bashkir Turkish and Turkish of Turkey are given.The participle affixes in Bashkir Turkish were determined and their equivalent forms in Turkish of Turkey were presented. To achieve this, firstly examples of participle affixes were selected with the sentences they appear in from literary and scientific texts written in Bashkir Turkish. Then, these examples of participle affixes with the sentences they appear in were translated into Turkish of Turkey. By categorizing the selected and translated participle affixes, we studied their vocality, various usages and functions. Thus, the characteristics of the use of participle affixes in Bashkir Turkish and Turkish of Turkey language were identified. Just like in Turkish of Turkey, in Bashkir Turkish the participle affixes can be used in sentences in noun and adjective forms and with gerunds and prepositions. This study also comprises the chronological progress of participle affixes and some views on these affixes.The results of the study are summarized in the conclusion part.