Dönüşümcü liderlik davranışlarının personelin iş tatminine etkisi ve bir askeri birlikte uygulama çalışması
The effects of transformist leader behaviours on staff?s job satisfaction and an application in a military corps
- Tez No: 227797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN AYDINTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider, Dönüşümcü liderlik, Dönüşümcü liderlik boyutları, İş tatmini, İş gören, Leader, Transformist Leadership, Transformist Leadership Dimensions, Job Satisfaction, Wage Earner
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada, dönüşümcü liderlik davranışlarının personelin iş tatminine olan etkisi incelenmiştir.Araştırmanın örneklemi, Ankara'da askeri birlikte görev yapan 45 subaydan oluşmaktadır.Araştırmada üç bölümden oluşan veri toplama aracı kullanılmıştır; birinci bölümde, araştırmaya katılan bireylere ilişkin bilgiler; ikinci bölümde ?Dönüşümcü Liderlik Anketi?; üçüncü bölümde ?İş Tatmini Anketi? kullanılmıştır. Kişisel Bilgiler Bölümü 8, ?Dönüşümcü Liderlik Anketi? 40, ?İş Tatmini Anketi? 15 ifadeden oluşmuştur.Veri analizinde, gerekli görülen istatistiksel tekniklerin yanında, veri gruplarının türüne göre iki gruplu karşılaştırmalarda, verilerin normal dağılması durumunda Student t testi, normal dağılmaması durumunda Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Üç ve daha fazla gruplu karşılaştırmalarda, verilerin normal dağılması durumunda ANOVA testi, normal dağılmaması durumunda, Kruskall-Wallis testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiye ise Korelasyon analizi ile bakılmıştır.Bulgular, askeri birlikte görev yapan subayların dönüşümcü liderlik özellikleri taşıdıkları yönünde ve bu özelliklerin personelin iş tatminine olumlu etki yaptığı yönündedir. Dönüşümcü liderlik ve iş tatmini arasında anlamlı bir farklılığa rastlanılmıştır.?İdealleştirilmiş etki personelin iş tatminine olumlu yönde etki eder.?Telkinle güdüleme personelin iş tatminine olumlu yönde etki eder.?Entellektüel uyarım personelin iş tatminine olumlu yönde etki eder.?Bireysel destek personelin iş tatminine olumlu yönde etki eder.?Yaş grupları arasında puanlar açısından anlamlı farklılık görülmemektedir. Sadece Entellektüel uyarım ve Dönüşümcü liderlik puanları istatistiksel olarak anlamlı derecede kadınlarda yüksek görülmektedir.?Medeni durumlar arasında puanlar açısından anlamlı farklılık görülmemektedir.?Eğitim grupları arasında puanlar açısından anlamlı farklılık görülmemektedir.?Çalışma yılı grupları arasında puanlar açısından anlamlı farklılık görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
In this research,the effect of transformist leadership behaviours on Staff?s Job Satisfaction is observed.Samples of the research consist of 45 army officers who work in a military platon in Ankara.In the research, 3 ways of data gathering process are used: in the first section, info about participants; in the second section? Transformist Leadership Inquiry;in the third section ? Staff?s Job Satisfaction Inquiry?.Personal Info Section is composed of 8, Transformist Leadership Inquiry is composed of 40, Job Satisfaction Inquiry is composed of 15 different statements.In addition to statistical techniques,according to the types of data groups in double-grouped comparison,Stıdent T test is used in case data is distributed normally, Mann-Whitney U test is used in case data is not distributed normally.In triple or more comparisons in case data is distributed normally ANOVA test is used,in case data is not distributed normally Kruskall-Wallis test is used. The relation between the variants is observed through Correlation Analysis.The inventions show that army officers working in military platon have transformist leadership qualities and these qualifications effect their jobs in a positive way.A meaningful difference between Transformist Leadership and Job Satisfaction is observed.-The idealized effect affects the staff?s job satisfaction positively.-Motivation Suggestion affects the staff?s job satisfaction positively.-Intellectual Stimulation affects the staff?s job satisfaction positively.-Individual Support affects the staff?s job satisfaction positively.-A meaningful difference between the points among age groups is not observed.Only Intellectual Stimulation and Transformist Leadership points is observed as high stastically in women .-A menaningful difference in points between the marital status is not observed.-A meaningful difference in points between educational groups is not observed.-A meaningful difference in points between work-year groups is not observed.