Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ve elektronik ticaret-OSTİM'de bir araştırma
Small and medium sized enterprises and electronic commerce-a research in OSTİM
  1. Tez No: 227807
  2. Yazar: BURCU TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE SONGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: SME, Competition, Electronic Commerce, Technology, Enterprise
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Değişen rekabet koşulları içerisinde işletmeler ayakta kalabilmek için gelişen teknoloji ve yenilikleri takip etmek zorundadırlar. İşletme faaliyetlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilen elektronik ticaret, işletmelere özellikle de KOBİ'lere yeni pazarlara ulaşma ve rakipleri ile rekabet edebilme gibi konularda fırsatlar sunmaktadır.Bu araştırmanın amacı, OSTİM'de faaliyet gösteren KOBİ'lerin elektronik ticaret kullanma durumlarını ve elektronik ticaret kullanımına ilişkin bakış açılarını ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ankette, işletmelerin genel özelliklerini, internet kullanım durumlarını, elektronik ticaret kullanım durumlarını ve elektronik ticarete ilişkin bakış açılarını belirlemeye yönelik sorular sorulmuştur.Araştırmanın sonucunda OSTİM'de faaliyet gösteren KOBİ'lerin elektronik ticaret kullanımının avantajları ve dezavantajları ile sonuçları hakkında bilgileri olduğu ancak elektronik ticaret yapan işletme sayısının yeterli düzeyde olmadığı belirlenmiştir. OSTİM'de bulunan KOBİ yöneticilerinin çoğunluğunun elektronik ticaret kullanımına ilişkin düşüncelerinin ve elektronik ticaret kullanımının sonuçları ile ilgili olarak beklentilerinin olumlu olduğu görülmüştür.Anahtar Sözcükler1.KOBİ2.Rekabet3.Elektronik Ticaret4.Teknoloji5.İşletme
Özet (Çeviri)
During changing competitive conditions, enterprises have to follow developing technologies and improvements in order to remain standing. Electronic commerce, which can be defined as the implementation of enterprise activities in electronical medium, gives an opportunity to the enterprises, especially to the SMEs, in finding new markets and competing with the rivals.The aim of this research is to declare the situation of electronic commerce usage among SMEs and the points of view of SMEs about electronic commerce in OSTİM. A questionnaire was prepared and implemented during the research. In questionnaire, there were questions which determine general characteristics of enterprises, internet usage situation, electronic commerce usage situation and points of view about electronic commerce.At the end of the research it is determined that, SMEs in OSTİM know the advantages, disadvantages and results of electronic commerce usage, but the number of enterprises doing electronic commerce isn?t enough. It is determined that, most of the managers? points of view about electronic commerce usage and the expectations from electronic commerce usage is positive.