Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde e-ticaret, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ankara ilinde bir uygulama
  1. Tez No: 349148
  2. Yazar: RAMİN SEKARCHİ TAMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN PARILTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 1.Elektronik Ticaret 2.Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmeler, 1. Small And Medium Companies 2. Electronic Trade
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Elektronik ticaret konusu, Dünyada belirlenen genel eğilime paralel olarak, Türkiye açısından daha büyük önem taşımaktadır. Günümüzde elektronik ticaretin toplam dünya ticareti içindeki payında görülen hızlı artış, ulusal e-ticaret uygulamalarının yaygınlaştırılmasına neden olmuştur. KOBİ?ler Türkiye?de geniş istihdam ve üretim olanakları sağlamalarına rağmen, çok fazla sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar ve bir büyük sorun yumağı ile uğraşmak zorundadırlar. Yapılan bu çalısmada tekstil sektörundeki KOBİ?lerde elektronik ticarette yaşanan sorunlar, Başta hukuki, rekabet, pazarlama, kaliteli iş gücü, teknoloji ve alt yapı, işletme, müşteri kaynaklı sorunları makro bazda incelenmiş, bu sorunlara yönelik olarak çesitli çözüm önerileri ortaya konmuştur. Analizlerde ortalama değerin sunuçlardan hareketle, genel olarak tekstil firmalarının farklı problemlerine bakıldığında makro ve yasal kaynaklı sorunlar en önemli ve müşteri kaynaklı problem daha geri planda olduğu şekli olarak kilit öneme sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaptığımız regresyon analizi sonucunda firmaların e-ticaret konusundaki yaşadığı sorunlar, personel kaynaklı sorunlar hariç, beş farklı ve önemli değişkenle destekleyen sonuçlara ulaşılmıştır. Ortaya konan çözüm önerilerine bakıldığında ise, konu ile ilğili olarak devletele birlikte, firmalara büyük görevler düşmektedir. Bu nedenle Türkiyede fiziki ve idari altyapı eksikliklerinin hızla tamamlanması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, televizyon ve çesitli yayın araçlarında e-ticaret konusunda bilgilendirici yayınlar yapması ortaya çıkmıştır. Ayrıca KOBİ?lerin büyük şirketler karşısında rekabet avantaji sağlayacak duruma gelmeleri için önemli unsurlar yani; farklılaşma, uzmanlaşma, müşteriyi tanıma ve müşteri ilişkileri gibi konuları yeniden gözden geçirmeli, rakip firmaların elektronik ticaret konusundaki pozisyonları incelenmeli, uzman personel istihdamı ile beraber gerek danışmanlık şirketleri gerekse üniversiteler ile işbirliği yapılmalı, ilgili finansal teşviklerin sağlanması gibi işlerin gerekliliği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of electronic trade in Turkey has also been taken into great consideration along with the world desire. Electronic trade share of the whole trade of the world has noticeable been increased in today?s world of economy and accordingly this has led to more prosperity and expansion of national electronic trade. Despite the fact that small and medium companies (KOBİ) have been providing the nation with employment and production facilities but unfortunately they have been dealing with many problems and have to tackle several difficulties on their way to prosperity. In this study the problems of textile companies namely, problems originating from governmental legislations, competition, quality, technological conditions, corporation and customer point of view have been investigated and some suggestions have been proposed as to how to solve them. With regard to the analyses done and the average of the quantities achieved when we take into account the general problems of many textile companies, the problems with legislative origin are among the most crucial once from the point of the degree of importance and the problems originate from the customers has been given the least degree of importance. In the analysis of the regression of the study it was concluded that in general, the problems which the textile companies engaged in the electronic business and trade deal with, except for the problems pertaining to customers are dependent on the five other variables mentioned above and can be justified using them. With regard to the implications presented in this study, companies will burden a heavy responsibility along with the government. Therefore compatible tips related to physical infrastructure and necessary administrative reform of the law, necessary enlightening through television and other media about electronic business have been presented.