Basel II süreci ve Türk bankacılık sektörünün kurumsal yapılanmasına etkileri
Basel II process and the effects to the corporate structure of Turkish banking sector
  1. Tez No: 227816
  2. Yazar: KÜBRA ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Basel Komitesi, Basel II Sermaye Uzlaşısı, Türk Bankacılık Sektörü, Risk Yönetimi, Sermaye Yeterliliği, Basel Committeee, Basel II Capital Framework, Turkish Banking Sector, Risk Management, Capital Adequacy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma Basel II Sürecinin incelenmesi ve Türk bankacılık sektörünün kurumsal yapısının değerlendirilerek Basel II sürecinin Türk bankacılık sektörünün kurumsal yapılanmasına etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde BIS ve Basel Komitesinin tanımları yapılarak, Basel sürecinin gelişimi anlatılmıştır. İkinci bölümde bankaların maruz kaldığı riskler ve bankaların risk yönetimine bakışı konularına değinilerek Basel II sürecinde risk yönetimi ve iç kontrol sistemi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde Dünya bankacılık sektöründe Basel II uygulamaları konusuna değinilmiştir. Dördüncü bölümde ise Türk Bankacılık sektöründe kurumsal yapılanma ve Basel II uygulaması anlatılmıştır. Türk bankacılık sektörünün yapısı, Türk bankacılık sektöründeki sermaye yeterliliği düzenlemeleri, BDDK'nın kurumsal düzenlemeleri ve Basel II'nin Türkiye ekonomisi üzerine etkileri ve Basel II sonrası kurumsal yapılanma anlatılmıştır.Sonuç olarak, Basel II Sermaye Uzlaşısı etkin bir risk yönetim ve iç kontrol sistemi ile etkin bir bankacılık sektörü oluşturmayı amaçladığından dolayı Türk bankacılık sektörünü olumlu yönde etkileyecektir. Ancak teknolojik seviyesi yüksek bir düzenleme olduğundan dolayı hazırlık sürecinde bazı sorunlarla karşılaşılabilecektir. Basel II sonrasında Bankacılık sektörünün kurumsal yapılanmasında da değişiklikler olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study has been done for the aim of analysing Basel II process and by evaluating corporate structure of Turkish banking sector, searching the effects of Basel II process to the corporate structure of Turkish banking sector.This study consists of four sections. In the first section, by making description of BIS and Basel Committee, the development of Basel II process has been defined. In the second section, by mentioning to the risks that banks receive and the overlook of banks to the risk management, the risk management and internal control system in Basel II has been defined. In the third section, Basel II implementation in world banking sector has been mentioned. In the fourth section, the institutional structuring in Turkish banking sector and Basel II implementation has been defined. The structure of Turkish banking sector, the arrangements of capital adequacy in Turkish banking sector, the instutional arrangements of BDDK and the effects of Basel II to Turkish economy and institutional structuring after Basel II has been defined.In conclusion, because of Basel II Standard aims forming effective banking sector with effective risk management and internal control sector it will effect Turkish banking sector positively. However because of it is an arrangemet with high tecnology level, some problems can be come across in the preparation process. After Basel II, also there will be amendments in corporate structure of banking sector.